Pentru un adult, decizia de a urma un tratament ortodontic necesita multa determinare si, de obicei, se ia in mult timp. Din experienta mea, adultii se hotarasc mai greu, consulta mai multe opinii, se informeaza mult inainte si, chiar si dupa ce au toate datele, mai lasa sa treaca o perioada de timp pana cand incep tratamentul. Decizia este cu atat mai greu de luat cu cat in ziua de astazi avem la dispozitie o gama larga de aparate intre care pot sa aleaga, iar uneori parerile medicilor sunt si ele impartite. Uneori e nevoie de extractia unor dinti sanatosi, alteori este nevoie de schimbarea unor lucrari existente, poate fi vorba si de finalizarea unor proiecte de viata, cum ar fi planificarea unei sarcini, o nunta, un job extrem de aglomerat si care nu permite timp pentru nimic, cu atat mai putin pentru vizite la ortodont. Uneori motivele acestea sunt pur subiective, iar pacientii afla usurati ca se poate incepe tratamentul oricum, dar de cele mai multe ori luarea acestor decizii mananca timp, anii trec si problemele existente se agraveaza, iar pacientii revin cand chiar ii deranjeaza ceva.

Spre deosebire de tratamentul la copii, pacientii adulti prezinta de obicei mai multe probleme conexe.

Daca privim lucrurile din perspectiva strict ortodontica, dintii pot fi inghesuiti sau spatiati, iar de obicei in aceste cazuri ocluzia ( muscatura) este gresita. Aceasta duce in timp la deplasari si mai mari ale dintilor, la tocirea lor, la scrasnit din dinti, uneori la probleme la nivelul articulatiei temporo-mandibulare, care poate genera dureri de cap si multe alte simptome, unii dinti pot deveni chiar mobili din cauza acestei ocluzii defectuoase si se pot pierde.

In alte situatii, exista probleme de crestere diferentiata la nivelul celor doua maxilare si atunci ocluzia este iarasi gresita, dar gama de efecte asupra dintilor si asupra articulatiei poate fi mai mare, ducand chiar si la probleme asupra starii de sanatate a intregului organism, cum ar fi apnee de somn, probleme de alimentatie, tulburari de fonatie.

Am observat ca marea majoritate a pacientilor adulti care aleg totusi sa urmeze tratament sunt cei care si-au dorit de fapt mereu sa “aiba dintii drepti” dar nu au facut pana atunci demersul necesar. E cumva “ ultima sansa” si isi doresc maximum de estetica si de functionalitate.

Din fericire, in ziua de astazi, tratamentul ortodontic la adulti este nu numai posibil, dar si recomandat, iar aparatele ortodontice pot fi estetice sau invizibile, asigurand astfel nu numai o estetica maxima pe tot parcursul tratamentului, ci si confortul necesar. Iar rezultatele tratamentului ortodontic la pacientii adulti imbunatatesc nu numai estetica, ci permit mentinerea dintilor pe arcadele dentare mai mult timp, cu o stare de sanatate mai buna.

Dr. Oana Laslau 

Specialist Ortodontie & Ortopedie Dentofaciala

Doctor in Stiinte Medicale

Ortogether

(0731) 447 366

Foto homepage: By Alexis C/shutterstock.com