O leguma banala, poate prea ieftina si prea la indemana ca sa o consideram pretioasa, producatoare de lacrimi si lasand in urma ei un miros neplacut, aceasta este ceapa. Nu fugi insa de ea, ci serveste-o ca pe unul dintre alimentele minune pe care natura ni le pune la dispozitie si direct pe masa. Benefiicile pe care consumul de ceapa le aduc organismului sunt numeroase.
O leguma banala, poate prea ieftina si prea la indemana ca sa o consideram pretioasa, producatoare de lacrimi si lasand in urma ei un miros neplacut, astfel este perceputa ceapa. Nu fugi insa de ea, ci serveste-o ca pe unul dintre alimentele minune pe care natura ni le pune la dispozitie in hrana noastra cea de toate zilele. Haideti sa-i dam Cezarului ce este a Cezarului si sa reabilitam acest aliment la statutul de aliment medicament pe care il merita. Benefiicile pe care consumul de ceapa le aduc organismului sunt numeroase. Pentru ca merita mentionate, reamintite si neaparat stiute iata asadar care sunt acestea:
Ceapa - Beneficii pentru sanatate
Ce contine ceapa - proprietatile medicinale ale cepei
Este recomandat ca ceapa sa fie consumata mai ales in stare proaspata, coapta in coaja sau sub forma de supa, devenita celebra in bucataria traditionala pariziana. Ceapa are proprietati antibacteriene puternice si de aceea este un remediu excelent pentru tratarea infectiilor respiratorii.
In compozitia cepei intra
albumina,
| cantitati minime de grasime,
| vitamine din complexul B, C si E si flavonoide.
| 100 g de ceapa au un continut scazut de calorii -circa 22 kcal (de aceea poate fi consumata si in curele de slabire si detoxifiere) si 2 g fibre alimentare, 260 mg potasiu, 26 mg vitamina C, 39 mg calciu, 54 micrograme acid folic, caroten, fosfor, iod.
Ceapa scade colesterolul din sange
In niciun caz nu trebuie sa uitam ca ceapa contine si flavonoizi, substante cu rol important in reducerea nivelului de colesterol din sange si fluidizarea acestuia. 100 g de ceapa mai contin si 50 mg de vitamina C, doza zilnica recomandata.
Ceapa - rol antioxidant
La randul sau, vitamina C are rol esential in neutralizarea radicalilor liberi si a nitrozaminelor. De asemenea, unele ingrediente active din ceapa contribuie si la optimizarea irigarii creierului cu sange, contribuind la imbunatatirea memoriei de scurta durata.
Ce mai trebuie sa stim despre beneficiile consumului de ceapa?
Consumand ceapa in stare proaspata, reducem considerabil riscul aparitiei infarctului miocardic. Ceapa impiedica dezvoltarea celulelor daunatoare care se pot dezvolta la nivelul colonului si contribuie la eliminarea ureei. Un flavonoid puternic continut de ceapa este cuercitina, antioxidant cu functia de prevenire a afectiunilor cardiovasculare si a cancerului la colon. Conform unor cercetari recente, ceapa mai are si o alta functie importanta, aceea de scadere a glicemiei. Oligozaharidele continute de ceapa au rol de echilibrare a florei intestinale.
Te-ar putea interesa și:
Cum să îți menții sănătatea orală în timpul călătoriilor: Sfaturi de la experți
5 trucuri pentru a evita problemele digestive de Paște. Așa te poți bucura de bunătățile pascale fără balonare sau arsuri gastrice
Entorsa de gleznă, entorsa de genunchi și entorsa de pumn: Cauza, simptome și tratament
Ce spun nutriționiștii despre legumele și fructele cu pesticide: E mai rău pentru organism să nu le mâncăm deloc. Ce soluții avem ca să mâncăm totuși sănătos?
Totul despre zona intima a femeilor
Vitamina D, esențială pentru sănătate: Beneficii uimitoare și cum să o suplimentăm corect
Rinita Alergică: Cauze, Simptome & Tratament
De ce te trimite dermatologul la endocrinolog? Când ”boala de piele” nu e boală de piele, ci manifestarea unei afecțiuni endocrine
Medic dermatolog, despre cauzele creșterii incidenței cancerului de piele. Cum ne-au afectat pandemia și modificările climatice
Sarea în bucate: Ghid pentru a controla consumul zilnic de sare
Crioprezervarea ovocitelor: un tratament modern pentru libertatea fertilității feminine
72.000 de români, diagnosticați cu Boala Parkinson. Care sunt simptomele care apar cu mulți ani înainte de diagnosticarea afecțiunii?
Rinoplastia și alergiile nazale. Poate ajuta chirurgia nasului în gestionarea alergiilor?
Ce sunt fibrele și care este rolul lor într-o alimentație echilibrată
Căderea părului după naștere – tratament și prevenire
Parenchimul pulmonar nu are receptori de durere! De multe ori, tumorile pulmonare se descoperă întâmplător. Interviu cu Dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, despre cancerul bronhopulmonar
Sănătatea stă în digestie: 10 alimente care ne îmbunătățesc digestia
Dr. Victor Tomulescu: ”Screeningul identifică cancerul colorectal înainte ca o persoană să aibă simptomatologie”
Aplicarea corectă a cremei pentru hemoroizi: sfaturi și recomandări
Porți aparat dentar fix? Iată cum să-ți îngrijești corect dinții
Interviu Prof. Univ. Dr. Sabine EICHINGER-HASENAUER: Ce este anemia hemolitică, de câte tipuri este și ce teste sunt necesare pentru a o identifica
Mamografia nu doare. Un studiu arată percepția pacientelor cu privire la disconfortul resimțit în timpul screeningului mamar
Inflamația aparatului genital feminin | Prevenție – Simptome – Tratament
Dietele vegane sau vegetariene pot afecta colagenul din piele. Cât te ajută produsele cosmetice să refaci elasticitatea pielii?
Zahărul în alimentație: Cât de mult este prea mult? Cât zahăr poate consuma un adult pe zi?
Cât de bine îți cunoști sânii? Semnele subtile, mai puțin cunoscute, ale cancerului de sân
Românii petrec doi ani din viață confruntându-se cu migrene. La nivel național, 2.3 milioane de adulți suferă de migrene în diferite stadii
Istoria ochelarilor de soare aviator
Cum influențează dieta și alimentația sănătatea dentară
3 tipuri de exerciții de respirație pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată
|