Acneea, o afecțiune cutanată frecventă și stânjenitoare indiferent de vârstă, poate afecta orice parte a corpului care prezintă glande secretoare de sebum și foliculi de păr, inclusiv spatele, pieptul și umerii. Domnul doctor Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune că, din păcate, principalii factori care predispun la apariția acestei probleme sunt cei hormonali și genetici, însă există anumite metode prin care formele ei de manifestare pot fi cel puțin ameliorate.

Motivele pentru acneea își face apariția pe spate sau piept sunt similare cu cele pentru care această afecțiune afectează oricare altă parte a corpului.

"Un prim factor îl reprezintă producția de sebum în exces – sebumul fiind uleiul natural produs de glandele sebacee. Un al doilea factor îl reprezintă celulele moarte ale pielii, care se amestecă cu sebumul și se acumulează în pori; pielea de pe spate fiind extrem de groasă, potențialul de blocare a porilor este foarte mare. Un al treilea factor îl reprezintă bacteriile: acumularea de sebum și celulele moarte ale pielii în pori creează un mediu ideal pentru dezvoltarea unor bacterii cauzatoare de acnee”, explică specialistul dermatolog.

Metode de prevenție:

1. Produsele de îngrijire potrivite

Un prim pas în prevenirea apariției coșurilor este limitarea utilizării produselor de îngrijire a pielii pe bază de ulei.

“Este recomandată evitarea de produse cosmetice și de îngrijire pe baza de uleiuri, deoarece acestea pot duce la apariția acneei. Sunt indicate, în schimb, cele etichetate ca fiind non-comedogenice, ceea ce înseamnă că nu favorizează apariția de puncte negre”, explică domnul doctor Laurențiu Vlădău.

Foto: Oksana Volina /Shutterstock

"Chiar și produsele de îngrijire a părului pot contribui la apariția coșurilor, dacă sunt lăsate în contact cu pielea din partea superioară a spatelui pentru perioade lungi de timp", completează medicul dermatolog.

2. Transpirația

Atunci când transpiram ca urmare a exercițiilor fizice sau a unui efort intens, transpirația se amestecă cu sebumul și celulele moarte de la suprafața pielii. Este recomandat un duș imediat după, pentru a clăti transpirația și toxinele de pe piele, evitând astfel iritarea și inflamarea porilor.