Comunicat de presă

În fiecare an, peste 70 de mii de români sunt diagnosticati cu cancer, cele mai frecvente localizari ale bolii fiind la nivelul sânului, plămânilor, colului uterin, colonului și prostatei. În spatele acestui diagnostic există însă în jur de 200 de tipuri de afecțiuni maligne, ale căror cauze nu se cunosc cu precizie. Medicii semnalează frecvent elemente ale “stilului de viață” care pot contribui la apariția tumorilor maligne.

De altfel, specialistul se numără printre medicii români care au tratat de-a lungul timpului mii de români bolnavi de cancer. În plus, a fost martorul vindecării prin chimioterapie a primului pacient român cu metastaze și a asistat la unele dintre cele mai mari progrese din medicina oncologică.

“Sunt multe alte repere în evoluția terapiilor oncologice. Ca o comparație, în anii ’80, procentul de vindecare de cancer era de 30. Altfel spus, din 100 de pacienți vindecam 30. Acum trecem de 65 %. Este uluitor pentru o carieră de medic dublarea acestui procent. Gândiți-vă la scară istorică ce însemnătate are această evoluție. Cu cât boala este depistată și tratată mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai crescute. Cancerul nu dă semne zilnice, însă evoluează, uneori foarte rapid. Fiecare săptămână pierdută înseamnă un risc mai mare ca tratamentul să nu mai dea rezultate”, afirmă Conf. Dr. Valentin Cernea, care este și noul coordonator al Spitalului Onco Card din Brașov.

Tratamentele oncologice au evoluat enorm, iar astăzi, medicamentele chimioterapice, programele de radioterapie performantă și accesul la chirurgi experimentați sunt accesibile și românilor, în clinicile oncologice din țara noastră.

“Radiația utilizată în majoritatea tratamentelor actuale pentru cancer are la bază radiațiile X, descoperite de mai bine de 150 de ani. Acestea distrug practic moleculele de ADN din cromozomi, împiedicând astfel înmulțirea celulelor tumorale. Progresul constă în utilizarea tehnicilor imagistice – computer tomograf (PET-CT), rezonanță magnetică etc. – a permis distribuirea precisă a acestor raze X în zonele tumorale. Identificarea perfectă a poziției tumorii în organism contează enorm. Astăzi, putem circumscrie foarte bine fasciculul de iradiere în volumului tumoral, astfel încât structurile critice sănătoase să fie iradiate cu doze cat mai mici”, completează specialistul.