Multe persoane considera ca o igiena dentara corecta si suficienta pentru a avea o buna sanatate orala inseamna sa se spele pe dinti de doua ori pe zi si sa clateasca cu apa de gura. Ata dentara, un instrument foarte util de prevenire a cariei si complicatiilor ei, a gingivitei si parodontozei, este fie uitata, fie folosita incorect, rar sau deloc. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, explica rolul atei dentare si de ce este important ca aceasta sa fie inclusa in rutina zilnica de ingrijire orala.

“Unele persoane care sufera de gingii sensibile sau care sangereaza pot fi tentate sa evite folosirea atei dentare din teama de a agrava starea gingiilor, insa lucrurile stau exact invers: folosirea atei dentare poate imbunatati starea de sanatate a gingiilor, ajutand la prevenirea sangerarii acestora”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

"Ba mai mult, folosirea atei dentare este esentiala pentru sanatatea orala indiferent de varsta. Chiar si copiii ar trebui sa se obisnuiasca cu o rutina corecta de ingrijire orala si sa inceapa sa foloseasca ata dentara inca din momentul in care dintii incep sa se atinga intre ei – pentru a preveni acumularea placii si blocarea unor resturi de alimente intre dinti si gingii. Exista ata dentara mai subtire sau mai groasa, cerata sau necerata, mentolata sau fara aroma, iar pentru purtatorii de aparat dentar sau cei care au lucrari dentare exista o ata speciala. Asadar, indiferent de situatia speciala in care ne aflam, nu exista nicio scuza pentru a sari peste acest pas", a completat specialistul ortodont.

Tehnica de curatare corecta

1. Primul pas in folosirea atei dentare este taierea unei bucati de aproximativ 1 m, dupa care ambele capete ale atei se infasoara in jurul degetelor mijlocii; intre degete se lasa aproximativ 3-5 cm de ata dentara libera pentru lucrul efectiv.