1. Dintii inghesuiti

Dintii inghesuiti reprezinta principala problema a copiilor si adultilor care cauta o solutie in ortodontie, constienti ca, pe langa aspectul inestetic si afectarea imaginii de sine, pot aparea si probleme dentare din cauza dificultatilor de periere a danturii.

“In cazul in care dintii sunt aglomerati sau prea apropiati poate fi dificil chiar si pentru medicul specialist sa-i curete in mod corespunzator. Daca dantura nu va fi curatata corespunzator, este favorizata depunerea de placa pe dinti, ceea ce poate determina aparitia cariilor dentare si a gingivitei. Tratamentul ortodontic este cel care ne poate feri de aceste riscuri prin indreptarea si alinierea dintilor”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

Exista situatii in care alinierea dentara si corectarea ocluziei se pot face fara extractii dentare, insa alteori acestea sunt inevitabile. Extractiile dentare pot fi evitate daca in copilarie este purtat un aparat dentar mobil care sa largeasca maxilarele, astfel incat dintii sa aiba suficient spatiu pentru a se alinia corect.

2. Dintii cu spatii intre ei (dintii rari)

Mostenirea unui maxilar prea mare de la un parinte si a unor dinti prea mici de la celalalt parinte duce la aparitia unor spatii interdentare in care pot intra alimente, care preseaza gingia.

Daca ata dentara nu este folosita zilnic, este foarte posibil ca resturile de mancare sa ramana intre dinti zile sau saptamani, inainte ca saliva sa le inlature. Intre timp, bacteriile vor ataca acele resturi, favorizand depunerea de placa si dezvoltarea de probleme cum ar fi carii, inflamarea gingiilor sau retractia gingivala.

“In astfel de cazuri, unele persoane cauta o solutie rapida, cum ar fi fatetele dentare. Acestea, insa, necesita slefuire, chiar si usoara, a dintilor, pot fi mai inestetice, deoarece dintii vor iesi prea lati, pentru a acoperi spatiile, si, in plus, sunt mai costisitoare decat aparatul dentar cu care s-ar apropia dintii unii de ceilalti si care ar putea aduce rezultatele dorite fara a actiona intr-un mod invaziv asupra danturii”, explica specialistul ortodont.