de doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont Orto-Implant Expert


1. Periajul de seara – este foarte important pentru orice persoana, dar mai ales pentru purtatorii de aparat dentar fix. Daca resturile alimentare vor fi lasate peste noapte, timp de 8 ore, printre dinti, acest lucru va favoriza inmultirea excesiva a bacteriilor, care vor beneficia din belsug de ceea ce au mai mare nevoie: hrana, intuneric, umezeala si caldura. Astfel, riscul de aparitie a cariilor creste.

2. Periajul dupa fiecare masa. Cei care poarta aparat dentar fix sunt nevoiti sa se spele pe dinti mai des decat in mod obisnuit deoarece alimentele se blocheaza cu usurinta in braketuri. Pentru a ne asigura ca avem intodeauna la indemana tot ce este necesar pentru igienizare este indicat sa purtam cu noi o mini-trusa care sa contina periuta normala, pasta de dinti, periuta interdentara, ata dentara. in felul acesta nu vom mai fi tentati sa amanam curatarea dintilor si aparatului dentar la restaurant, scoala, serviciu etc. pana la momentul in care ajungem acasa.

4. Ajustarea dietei. Inevitabil, prezenta aparatului dentar presupune modificarea obiceiurilor alimentare, fie ele impuse de medicul ortodont (evitarea alimentelor dure si lipicioase pentru a nu dezlipi bracketurile sau indoi sarmele), fie autoimpuse (evitatea alimentelor care coloreaza elasticele: cafea, fructe de padure, sos de rosii, curry etc.), din dorinta de a pastra aparatul functional si estetic.

 

Foto int: Dus bucal - Olya Detry /Shutterstock

Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>