Comunicat de presa

La initiativa Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat o Hotarare de Guvern conform careia pentru 106 Denumiri Comerciale Internationale (DCI) se elimina obligativitatea aprobarii medicamentelor de catre comisiile de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Casele de Asigurari de Sanatate de la nivel local.
 
Concret, incepand cu 1 martie
a.c, persoanele care sufera afectiuni oncologice, boli rare (ex. hemofilie, scleroza multipla, scleroza tuberoasa etc), afectiuni reumatice, hepatita cronica de tip B si C, infertilitate, obezitate, afectiuni cardiovasculare, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburari de crestere la copii, epilepsie, vor beneficia de medicamentele gratuite si compensate necesare tratamentului numai in baza prescriptiei medicului specialist, fara a mai fi nevoie sa depuna dosare medicale care sa fie aprobate la nivelul comisiilor de experti din cadrul caselor de asigurari.
 
„Am desfiintat o procedura birocratica. Pacientul va beneficia de inceperea tratamentului, rapid,  chiar din momentul diagnosticarii, fara a mai parcurge pasi suplimentari care in acest moment produc intarzieri ce pot duce chiar la afectarea starii de sanatate. Este vorba despre medicamente de ultima generatie pentru tratamentul unor afectiuni grave. Prescrierea acestora se va face de catre medicul specialist in baza protocoalelor medicale  existente, cu incadrarea in criteriile de eligibilitate.”, a declarat ministrul Sanatatii, prof.dr. Florian BODOG.
 
„Am convenit cu conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ca dosarele depuse sa fie rezolvate in procedura de  urgenta, fara lista de asteptare, pentru ca pacientii sa beneficieze imediat de tratament”, a mai adaugat ministrul BODOG.

 

Foto homepage: adriaticfoto / Shutterstock