Ciupercile contin apa, substante organice si saruri minerale. In plus, “carnea vegetala” are un gust delicios si poate fi gatita in multe feluri. Recent, oamenii de stiinta japonezi au descoperit ca ciupercile au un rol important in intarirea sistemului imunitar, prevenind aparitia tumorilor canceroase.

Cateva ciupercute albe contin o cantitate de potasiu mai mare decat cea continuta de o portocala, potasiul contribuind la reglarea tensiunii arteriale. In plus, gratie continutului de zinc, ciupercile reprezinta un remediu excelent in lupta impotriva depresiei, a stresului si a starilor de anxietate. Consumarea a 3 ciupercute pe zi asigura organismului cantitatea optima de vitamina B12.

Bogate in fibre si vitamine din complexul B: B1, B2, B3, B6 si acid folic, ciupercile combat oboseala, medicii indicand consumul acestora indeosebi in astenii si in starile de epuizare fizica. Atentie insa la ciupercile pe care le consumati Cumparati-le doar din locatii autorizate caci riscati sa cumparati ciuperci necomestibile care contin alcaloizi, substante organice toxice ce produc intoxicatii ale sistemului nervos sau intoxicatii gastrointestinale.

De asemenea, pastrate in conditii incorecte, chiar si ciupercile comestibile pot cauza anumite intoxicatii. Recent, o serie de cercetari au demonstrat ca ciupercile reprezinta un puternic afrodisiac, anumite proteine continute de acestea actionand asupra centrilor nervosi ai sexualitatii, stimuland-o.

100 de grame de ciuperci au 20 de calorii si contin:
-2 g proteine
-300 mg potasiu
-40 micrograme acid folic
-15 micrograme vitamina B8
-2 micrograme vitamina B5
-1 mg fier
-1 mg zinc
-0,5 grame grasimi
-2,3 grame glucide