____________________________________

Stiati ca un adult cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani are in medie trei sau mai multi dinti deteriorati sau care lipsesc in totalitate? Cei care se confrunta cu unul sau mai multi dinti lipsa stiu ca exista o multime de motive pentru a corecta aceasta problema. In primul rand, un spatiu prea mare intre dinti poate afecta modul in care vorbim sau mancam. Chiar daca nu se observa, un molar lipsa poate afecta modul in care mestecam, dintii ramasi se pot deplasa iar, in unele cazuri, in jurul unui dinte lipsa poate aparea pierderea de masa osoasa, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodontie in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

Din fericire, astazi putem alege dintre trei variante pentru a inlocui un dinte lipsa: prin realizarea unui implant, a unei punti sau prin deplasarea dintilor vecini cu ajutorul aparatului dentar pentru a ocupa spatiul lasat in urma de dintele lipsa. In continuare vom analiza avantajele si dezavantajele fiecarei proceduri, pentru a evalua mai bine care este solutia cea mai potrivita in functie de caracteristicile fiecarui pacient.

1. Aparatul dentar

Cea mai naturala si sanatoasa solutie, dar poate si cea mai putin cunoscuta, este inchiderea spatiului liber cu ajutorul aparatului dentar, care se poate face la orice varsta. Daca exista o inghesuire dentara, cu atat mai mult este recomandata alegerea aparatului, deoarece spatiul liber este folosit pentru alinierea dintilor. 

Pentru a putea face o punte, un implant sau o proteza corecta, acesti dinti trebuie adusi in pozitia initiala cu ajutorul aparatului dentar, altfel puntea sau implantul vor fi compromise. Desi tratamentul ortodontic este de durata, marele avantaj este ca pacientul ramane cu dintii lui naturali intacti, fiind o investitie foarte buna pe termen lung.

Foto int: Alexis Photo / Shutterstock.com

Foto homepage: YuriyZhuravov / Shutterstock.com