Hiperhidroza

Hiperhidroza constituie una dintre cele mai intalnite afectiuni specifice sezonului de vara, afectand pana la 3% in populatie si se manifesta practic prin transpiratie excesiva.

Cauzele hiperhidrozei sunt extrem de complexe si sunt corelate in multe cazuri cu dereglari ale sistemului nervos sau ale glandei tiroide, insa poate fi si un simptom al starilor de anxietate pronuntate, infectii sau efectele secundare ale unor medicamente. Cu atat mai mult, aceasta afectiune devine mai pronuntata vara, din cauza temperaturilor ridicate ce deregleaza termostatul intern al corpului. Cele mai predispuse zone pentru manifestarea hiperhidrozei sunt axilele, talpile, palmele si zona de deasupra buzei superioare.

Ca si in cazul multor altor afectiuni, regimul alimentar joaca un rol foarte important, astfel, este recomandata evitarea carbohidratilor complecsi, a sarii si a condimentelor. In schimb, puteti compensa cu un consum mai abundent al alimentelor bogate in calciu si de apa, minimum 8 pahare pe zi, pentru a echilibra nivelul hidric din organism, a mentine constanta temperatura corpului si a preveni deshidratarea.

 

O alta afectiune des intalnita vara este intoxicatia alimentara. Aceasta este cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacterii, virusuri sau paraziti. Factorii care sporesc dezvoltarea unei infectii alimentare sunt consumul laptelui nepasteurizat, al carnii insuficient preparate, a pestelui, puiului sau fructelor nespalate in mod corespunzator. Riscul instalarii acestei afectiuni creste exponential vara, intrucat dezvoltarea agentilor patogeni este mult mai activa odata ce temperaturile depasesc 30 de grade.

Simptomele gastro-intestinale sunt principalele semne care apar in intoxicatia alimentara, acestea fiind: greata, varsaturi si crampele intestinale.

Ca metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare se recomanda spalarea atenta a alimentelor inainte de consumarea lor, pastrarea in conditii de maxima igiena a tuturor suprafetelor destinate prepararii alimentelor si fierberea apei in cazul in care exista indoieli asupra calitatii sursei de apa potabila.

 

Migrena

Migrenele se intetesc semnificativ in perioada verii si pot cauza un disconfort mare. Acestea afecteaza 20% din populatie, pot dura pana la 72 de ore si sunt insotite de stari de greata si sensibilitate la lumina, sunete sau mirosuri. Cauzele migrenelor sunt multiple si nu sunt in cunoscute in totalitate, insa in anotimpul cald acestea sunt declansate in special de o anumita sensibilitate a organismului si de factori de mediu.

Transpiratia excesiva inseamna pierderi de apa si sodiu, ceea ce poate duce la instalarea migrenelor. In plus, schimbarile de temperatura, a orarului de somn si aparitia alergenilor de vara duc la acumularea stresului si cresterea vulnerabilitatii organismului, crescand si riscul manifestarii durerilor de cap pronuntate. Printre tratamentele alternative recomandate combaterii acestor afectiuni se numara acupunctura, psihoterapia si consumarea rubarbei.

 


Foto homepage: Shutterstock