Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania - APC Romania, organizatie neguvernamentala apolitica si nonprofit, a realizat un studiu asupra 70 de tipuri de pate vegetal. Analiza a fost realizata in perioada 21 – 31 martie 2015, sub coordonarea domnului Dr. Bio-Chimist Ing. Mihai Rissdorfer pe baza informatiilor existente pe eticheta.
Comunicat de presa
Produsele au fost achizitionate din mai multe hypermarketuri (Carrefour, Cora, Auchan, Kaufland, Penny, Mega Image, Billa, Profi si Lidl) si sunt fabricate de Hame Romania SRL, Inedit, Glina SA, Prefera Foods SA, Productie Ardealul SRL, Regal Corp SRL, Vascar SA, Scandia Food SRL, dar si sub brand de retailer: Romania Hypermarche SA, Carrefour Romania SA, Mega Image SRL, Winny, Auchan Romania SA, Rewe Romania SRL, Kaufland Romania SCS, Billa Romania SRL si Profi Rom Food SRL.
“Produsele de post, in majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutritional, din cauza numarului mare de aditivi alimentari si al continutului ridicat de sare. In cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie sa fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apa sau ulei vegetal, asa cum s-a constatat in cazul pateului vegetal”, a declarat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Presedinte APC Romania.
Probleme care au fost descoperite pe etichetele produselor:
Glucidele sunt adausuri de indulcitori, dar acest lucru nu este trecut pe eticheta
| Zaharul nu apare in lista de ingrediente, dar este trecut pe eticheta nutritionala
| Atunci cand produsul contine soia, nu este mentionat daca este sau nu modificata genetic
| Nu se declara provenienta uleiului vegetal – palmier, rapita, in etc.
| In unele produse condimentele sunt inscrise in mod generic, dar nu este mentionat tipul condimentului si avand in vedere ca unele dintre ele sunt incluse in lista substantelor alergene, este important sa fie stiuta denumirea respectivului condiment.
| Nu se mentioneaza daca aromele sunt naturale sau artificiale.
Topul aditivilor alimentari din pateul vegetal
Din analizele noastre si in privinta continutului de aditivi alimentari, putem sa clasificam pateurile vegetale dupa urmatorul top:
1. Cora – 15 aditivi
2. Hame, Baroni, Bucegi, Carrefour,Vascar, Sadu, Auchan, Penny, Moldova in bucate – 11-13 aditivi;
3. FUD, Carrefour, Cosmin, Mandy Foods, Marasesti, Clever, Delicii si capricii, Bucegi, Scandia Sibiu, Moldova in bucate – 8-10 aditivi;
4. 365M, Delicii si capricii, Meniu de-a gata, Auchan, Mandy Foods, Winny, Ardealul, Carrefour – 4-7 aditivi;
5. Inedit – 0-1 aditivi.
Unele din pateurile analizate contin anumiti aditivi alimentari care pot provoca probleme de sanatate atunci cand sunt consumati in cantitati mari.
E1520 – Propilen glicol – produs ce se utilizeaza ca antigel in radiatoarele motoarelor si se extrage din titei. Produce stari depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic si cardiotoxic. In contact cu pielea produce dermatite. Il putem gasi numai la producatorul Hame Romania SRL in produsele: vegetal, vegetal verdeturi, vegetal ardei rosu, vegetal ciuperci, vegetal masline.
| E635 – Ribonucleotid disodic – posibil cancerigen, dar il regasim in 29 dintre produsele analizate.
| E621 – Monoglutamat de sodiu – produce dureri de cap, slabiciune, greata, arsuri, astm, poate declansa Alzheimer si Parkinson. Nu trebuie consumat de femei insarcinate, copii, hipoglicemici, batrani sau cardiaci. Il regasim in 57 dintre produsele analizate
| E412 – Guma guar – un aditiv ce poate fi consumat moderat pentru ca produce balonari, greata, crampe, astm, alergii, eczeme. Este prezent in 28 de sortimente incluse in acest studiu.
Te-ar putea interesa și:
Cum să îți menții sănătatea orală în timpul călătoriilor: Sfaturi de la experți
5 trucuri pentru a evita problemele digestive de Paște. Așa te poți bucura de bunătățile pascale fără balonare sau arsuri gastrice
Entorsa de gleznă, entorsa de genunchi și entorsa de pumn: Cauza, simptome și tratament
Ce spun nutriționiștii despre legumele și fructele cu pesticide: E mai rău pentru organism să nu le mâncăm deloc. Ce soluții avem ca să mâncăm totuși sănătos?
Totul despre zona intima a femeilor
Vitamina D, esențială pentru sănătate: Beneficii uimitoare și cum să o suplimentăm corect
Rinita Alergică: Cauze, Simptome & Tratament
De ce te trimite dermatologul la endocrinolog? Când ”boala de piele” nu e boală de piele, ci manifestarea unei afecțiuni endocrine
Medic dermatolog, despre cauzele creșterii incidenței cancerului de piele. Cum ne-au afectat pandemia și modificările climatice
Sarea în bucate: Ghid pentru a controla consumul zilnic de sare
Crioprezervarea ovocitelor: un tratament modern pentru libertatea fertilității feminine
72.000 de români, diagnosticați cu Boala Parkinson. Care sunt simptomele care apar cu mulți ani înainte de diagnosticarea afecțiunii?
Rinoplastia și alergiile nazale. Poate ajuta chirurgia nasului în gestionarea alergiilor?
Ce sunt fibrele și care este rolul lor într-o alimentație echilibrată
Căderea părului după naștere – tratament și prevenire
Parenchimul pulmonar nu are receptori de durere! De multe ori, tumorile pulmonare se descoperă întâmplător. Interviu cu Dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, despre cancerul bronhopulmonar
Sănătatea stă în digestie: 10 alimente care ne îmbunătățesc digestia
Dr. Victor Tomulescu: ”Screeningul identifică cancerul colorectal înainte ca o persoană să aibă simptomatologie”
Aplicarea corectă a cremei pentru hemoroizi: sfaturi și recomandări
Porți aparat dentar fix? Iată cum să-ți îngrijești corect dinții
Interviu Prof. Univ. Dr. Sabine EICHINGER-HASENAUER: Ce este anemia hemolitică, de câte tipuri este și ce teste sunt necesare pentru a o identifica
Mamografia nu doare. Un studiu arată percepția pacientelor cu privire la disconfortul resimțit în timpul screeningului mamar
Inflamația aparatului genital feminin | Prevenție – Simptome – Tratament
Dietele vegane sau vegetariene pot afecta colagenul din piele. Cât te ajută produsele cosmetice să refaci elasticitatea pielii?
Zahărul în alimentație: Cât de mult este prea mult? Cât zahăr poate consuma un adult pe zi?
Cât de bine îți cunoști sânii? Semnele subtile, mai puțin cunoscute, ale cancerului de sân
Românii petrec doi ani din viață confruntându-se cu migrene. La nivel național, 2.3 milioane de adulți suferă de migrene în diferite stadii
Istoria ochelarilor de soare aviator
Cum influențează dieta și alimentația sănătatea dentară
3 tipuri de exerciții de respirație pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată
| |