Comunicat de presa

Cu peste 600.000 de persoane afectate, Romania se situeaza pe locul al II-lea in Europa si pe locul al IV-lea in lume in ceea ce priveste incidenta hepatitei C, afectiune cu un impact grav asupra starii de sanatate pe termen mediu si lung a pacientului. In plus, potrivit Indicelui European al Hepatitei, Romania ocupa pe locul 25 in randul statelor europene in ceea ce priveste nivelul de screening (investigatii), tratament si preventie a bolii.

Dr. Florin Ioan Balanica, Consultant personal de sanatate si cel care a introdus medicina personalizata in Romania (www.doctorbalanica.ro), atrage atentia asupra riscurilor hepatitei si asupra modalitatilor de prevenire a acestei afectiuni:

 

Cele 5 tipuri de virusuri hepatice

Exista 5 tipuri de virusuri hepatice: hepatita de tip A, B, C, D sau E, fiecare dintre acestea fiind capabile sa provoace efecte pe termen scurt si infectii acute. Dintre acestea, hepatita de tip B, C sau D pot provoca si infectii cronice care pot ameninta inclusiv viata bolnavului. Preventia primara este fundamentala si este asigurata prin utilizarea vaccinurilor – disponibile azi pe scara larga impotriva HVA si HVB – iar preventia secundara se realizeaza prin diagnosticarea precoce a bolii.

Hepatita A (HVA) poate fi contactata prin alimentele sau apa consumate, daca acestea au fost contaminate anterior. Virusul determina numai infectii acute, iar organismul are abilitatea de a lupta cu infectia, reusind sa o elimine in termen de cateva saptamani.

Preventie: Riscul imbolnavirii poate fi redus semnificativ printr-o atentie deosebita acordata igienei si evitandu-se consumul de apa din surse nesigure.

Hepatita B (HVB) este printre cele mai raspandite infectii virale, iar infestarea are loc in urma contactului cu sangele sau fluide provenind de la o persoana deja bolnava. De asemenea, poate fi transmisa de la mama la copil in momentul nasterii. In cazul in care infectia nu dispare intr-un interval de 6 luni, iar boala devine cronica, aceasta poate provoca diverse complicatii. Romania se situeaza pe locul al II-lea in Europa in ceea ce priveste raspandirea virusului HVB, cu o prevalenta accentuata in randul tinerilor.

Preventie: Avand in vedere caile de transmitere, regulile obligatorii pentru a preveni imbolnavirea sunt folosirea prezervativului la fiecare contact sexual si evitarea utilizarii acelor deja folosite, a periutelor de dinti, aparatelor de ras sau truselor de manichiura/pedichiura ale unei persoane infestate. In plus, este bine sa fie evitate aparatura de tatuare sau perforare a pielii care prezinta potential de contaminare.


Foto homepage: Studiu hepatita, Shutterstock