Comunicat de presa

Principalele cauze asociate tulburarilor de somn sunt problemele aparatului respirator, iar 15% dintre cazurile de insomnii sunt corelate cu sindroamele obstructive si apneea. Netratate, acestea pot induce aparitia unor noi afectiuni precum: narcolepsia, somnambulismul sau terorile nocturne.

Ce inseamna obstructia nazala si cum se manifesta

„Obstructia nazala sau congestia nazala reprezinta senzatia de respiratie dificila pe nas, ce poate afecta una sau ambele fose nazale, dar care totodata poate alterna de la o nara la alta. In cazul in care simptomatologia este de scurta durata, aceasta afectiune este de obicei asociata si cu o infectie virala a tractului respirator. Cu toate acestea, exista multiple cauze ale instalarii blocajului nazal: traumatisme la nivelul cavitatii nazale, boli de natura inflamatorie precum sinuzita si rinita sau chiar dezvoltarea tumorilor benigne sau maligne ale faringelui, foselor nazale sau sinusurilor”, explica Dr. Valeriu Bronescu, medic primar O.R.L., doctor in stiinte medicale, sef sectie ORL in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov.


Pentru stabilirea unui diagnostic concret, se recomanda consultul unui specialist ORL ce poate desfasura investigatii medicale aprofundate, precum nazofaringoscopia si poate evalua mai departe necesitatea unei tomografii.

 

Care sunt factorii de risc pentru apneea de somn si cum poate fi tratata?


Pauzele respiratorii repetate asociate cu sforaitul si somnul agitat in timpul noptii sunt principalele simptome ce definesc instalarea apneei de somn. In functie de durata si frecventa manifestarii episoadelor, aceasta afectiune poate avea diferite grade de gravitate.

 

Foto: shutterstock.com