2 / 8

Cancerul de col uterin

In randul femeilor din intreaga lume mortalitatea prin cancer de col uterin reprezinta a doua cauza de mortalitate prin cancer, dupa cancerul de san. Statistic, in fiecare zi mor 40 de femei din intreaga luma de aceasta patologie, iar in tara noastra 4 femei pe zi decedeaza prin complicatiile acestui cancer. Cum putem invinge mortalitatea acestui cancer? Cunoascand principalele cauze si efectuand anual testele de secretii si Papanicolau!

Care sunt cauzele cancerului de col uterin?: inceperea precoce a vietii sexuale, mai devreme de 17 ani; contacte sexuale cu parteneri multipli; boli cu transmitere sexuala. endometrioze sau alte afectiuni genitale; consumul de lunga durata a anticonceptionalelor hormonale (unii medici considera ca limita de consum este la 3 ani, altii la 5, dupa care ar trebui intrerupte pentru o perioada de cel putin un an), contactele sexuale violente sau unele instrumente sexuale; infectii vaginale repetate; infectia cu HPV (Papilloma virus uman); avorturile; expunerea la radiatii; infectarea cu anumite tulpini de HPV; factorul genetic, fumatul etc.

Cum putem preveni cancerul de col?

- incercati sa aveti contacte sexuale protejate daca inca nu aveti un partener stabil, astfel reduceti riscul bolilor cu transmitere sexuala care pot contribui la aparitia cancerului de col;

- chiar daca suna poate un pic comic, inainte de a incepe actul sexual cu o persoana cu care nu ati mai avut contact, analizati discret zona getitala, normalitatea organelor sexuale, culoarea pielii, iritatii (pot fi ciuperci sau alte afectiuni ale pielii care se pot transmite), vizualizati sau chiar palpati (prin mangaiere spre exemplu )ganglionii inghinali (situati putin deasupra si in lateralul osului pubian), acestia pot fi mariti in unele boli cu transmitere sexuala, si mai ales vedeti daca in zonele genitale respectivul nu prezinta veruci (negi), acestea fiind de multe ori date de infectia cu HPV.

- inca o data: protejati-va in timpul actului sexual, nu numai pentru a preveni BTS-urile dar si pentru a nu ramane insarcinate. Fiecare avort (chiuretaj) creste cu mult riscul de atipii celulare la nivelul colului, deci favorizeaza intr-un prcent important aparitia cancerului de col.

- Mancarea sanatoasa, bogata in fibre (cereale), lactate, legume si fructe are menirea de a ne apara de mai toate tipurile de cancer, nu doar cel de col uterin. Iar daca asociem o alimentatie sanatoasa cu putin sport si odihna suficienta deja am pus temeliile sanatatii noastre.
 

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri