1 / 5

Alis Anagnostakis, coach

 

Garbo.ro:  Multi oameni sunt meteo-sensibili. Chiar exista o legatura directa intre starea vremii si starea noastra de spirit?


Cu siguranta starea vremii poate avea un impact asupra starii noastre de spirit. In special in perioade cu multe zile intunecate, cum a fost ultima luna, secretia de melatonina si de serotinina din creier poate fi afectata. Unele studii leaga starile de melancolie care vin odata cu vremea rea de un deficit de vitamina D, care in mod normal este sintentizata de pielea noastra expusa la soare. Exista chiar un sindrom (Seasonal Affective Disorder -SAD) al dependentei psihologice de schimbarile climatice.


Cu toate astea, nu toti oamenii sunt afectati in egala masura de vremea rea. Statistic vorbind, cercetarile arata ca numarul celor cu adevarat meteo-dependenti este mult mai mic decat am crede. Asta este o veste buna, pentru ca inseamna ca exista speranta pentru cei mai multi dintre noi pentru a avea o stare de spirit buna in ciuda vremii de afara.


Garbo.ro: Cum putem sa iubim zilele fara soare?


In ciuda faptului ca exista o justificare stiintifica pentru schimbarile de stare corelate cu vremea, diverse studii legate de acest subiect demonstreaza ca alegerile pe care le facem in fiecare zi pot avea un impact mai mare decat factorii externi. In zile ploioase, reci sau intunecoase putem contracara efectele vremii facand sport, mancand alimente bogate in vitamine si minerale sau pur si simplu alegand sa includem in fiecare zi activitati care ne fac placere si ne imbunatatesc starea de spirit.
Insasi alegerea de a privi o zi mohorata cu bucurie in loc de enervare poate face o diferenta.

Deunazi discutam cu o prietena care imi impartasea cat de dragi ii sunt ei zilele ploioase si-mi marturisea ca in astfel de zile se simte inspirata sa citeasca mai mult sau sa isi gaseasca timp pentru activitati de suflet. In felul asta ea si-a creat o “ancora mentala pozitiva” - cu alte cuvinte creierul ei a invatat sa asocieze vremea umeda si rece cu ceva placut.


Mintea noastra are aceasta capacitate extraordinara - neuro-plasticitatea - de a crea automatisme din acele ganduri sau atitudini pe care le exersam suficient de des.

Daca alegem sa privim, in mod consecvent, partea frumoasa a anotimpului rece - e foarte posibil sa constatam ca intreaga noastra stare de spirit se poate imbunatati.
Eu insami am aplicat aceasta tehnica simpla si mi-am creat un automatism care imi prinde tare bine in zilele cele mai urate- sa port haine colorate. Cu cat e mai intunecata vremea, cu atat mai vesela vestimentatia mea. Am descoperit cat de bine ii prind creierului meu culorile tari intr-o zi gri si acest truc a devenit pentru mine cea mai simpla cale pentru a-mi schimba rapid starea de spirit.


Stiind ce va binedispune, va puteti crea singure mica voastra strategie pentru zilele mohorate.

 

 

Foto hompage: Shutterstock.com; femeie, iarna, zapada

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri