1. In cantitati moderate, alcoolul creste concentratia plasmatica a HDL-colesterolului (colesterolul “bun”).
2. Alcoolul se combina cu radicalul hidroxil, pe care il neutralizeaza, avand un efect de scadere a radicalilor liberi, atunci cand este consumat cu moderatie.
3. Tot in cantitati mici, alcoolul inhiba agregarea plachetara, avand un efect asemanator aspirinei.
Alcoolul se absoarbe in circulatie, 20% la nivelul stomacului si restul la nivel intestinal.
Procesul de absorbtie dureaza intre 30-60 minute, acest interval crescand, daca alcoolul se asociaza cu alimente.
Dupa absorbtie in circulatia porta, alcoolul ajunge la ficat, unde urmeaza 2 cai de metabolizare, in functie de alcoolemie (concentratia de alcool in sange).
La o concentratie moderata, alcoolul este metabolizat cu ajutorul enzimei hepatice alcool-dehidrogenaza, rezultand ACETALDEHIDA, un compus foarte toxic.
Acetaldehida este in continuare transformata in ACETAT (acid acetic), de catre o alta enzima, acetaldehid-dehidrogenaza.
Anumite persoane au un defect genetic al enzimei acetaldehid-dehidrogenaza. Aceste persoane nu pot tolera alcoolul, intrucat nu pot metaboliza acetaldehida, compusul toxic, de aceea consumul de alcool le produce simptome neplacute: greata, varsatura, dureri de cap, ameteala, tulburari de vedere, transpiratii.
La concentratii mai mari, alcoolul este metabolizat de un intreg complex enzimatic ( citocromul P450), rezultand tot acetaldehida.
sursa foto: shutterstock