Nu degeaba se spune ca ayurveda este mai veche decat umanitatea insasi caci tratamentele si solutiile sale de frumusete si insanatosire dau rezultate de mii de ani. Din medicina traditionala a Indiei se inspira pana si terapeutii epocii moderne de astazi. Conform vechilor invataturi ayurvedice, viata in sine reprezinta o imbinare armonioasa intre simturi, minte, trup si suflet.

Mintea este cea care constientizeaza perceperea realitatii sub forma senzatiei. In medicina indiana plantele medicinale si savoarea (gustul) alimentelor se bucura de o foarte mare apreciere. De cate ori nu ati simtit nevoia sa mancati ceva dulce, acru sau... sarat? Ayurveda ne invata ca cele sase gusturi existente: dulce, acru, sarat, amar, picant, astringent sunt expresii ale anumitor energii existente in materia vie.  
In viziunea ayurvedica, fiecare persoan poate fi incadrata preponderent intr-unul din cele 3 tipuri constitutionale Vata, Pitta sau Kapha, distingandu-se insa prin trasaturi individuale unice. La randul sau, fiecare tip constitutional are inradacinat in structura sa o anumita predominanta a energiilor subtile. Alimentele si medicamentele se clasifica si ele in functie de gusturi.

Rodica Manole, in ghidul sau “Frumusetea, o realitate la indemana”, ne explica: “Orice persoana are deja prezente in structura sa unele dintre energiile subtile ale anumitor gusturi. In cazul in care persoana respectiva continua sa-si amplifice aceste energii prin consumarea constanta a unor alimente cu gustul corespondent, ea isi va mari sansele de a capata o afectiune generata de excesul de energie de un anumit tip.” Pentru obtinerea echilibrului general al organismului, aspectele mai putin dinamizate trebuie completate printr-o alimentatie corecta. Aceasta trebuie sa se bazeze pe imbinarea celor sase gusturi pentru ca atunci cand unul dintre ele predomina, se ajunge la dezechilibru.

Prezenta in exces a energiei gustului astringent duce la anxietate si la o stare de neliniste, este de parere Rodica Manole. Cand predomina gustul amar, in organism se instaleaza o stare de tristete si nemultumire. Daca prevaleaza energia gustului picant, atunci se instaureaza o stare de irascibilitate si de furie.

De asemenea, prevalarea energiei gustului acru determina aparitia geloziei si a criticismului, iar excesul energiei gustului sarat provoaca aviditate si atasament. Prezenta in exces a energiei gustului dulce determina insensibilitate fata de cei din jur. Pe de alta parte, in cantitate moderata, energia dulcelui confera multumire de sine, a saratului -insufletire, a acrului -discernamant, a picantului -intensitate si agerime, a amarului -detasare fata de probleme, iar a astringentului-siguranta si calm.