8 Probleme frecvente ale limbii
 

Afectiunile limbii pot fi fara semnificatie patologica, dar anumite probleme ale limbii necesita consult medical de specialitate.

  1 Limba “incarcata”

Limba incarcata sau saburala, prezinta depozite albicioase pe suprafata. Aceasta afectiune se intalneste in urmatoarele conditii:

    Candidoza orala: infectia fungica provocata de candida albicans (adesea pe fondul scaderii imunitatii; curelor de antibiotice; tratamentului cu steroizi inhalatori in astm; diabetului zaharat). In acest caz spalaturile cu bicarbonat si consumul de iaurt natural pot fi de mare ajutor. Iritatia limbii cauzata de fumul de tigara, in cazul fumatorilor sau de consumul de alcool. Igiena necorespunzatoare a limbii Lichen plan oral: o eruptie de cauza incerta care adesea se rezolva spontan. Lichenul plan poate aparea pe partea interna a obrajilor sau pe limba si pe pielea de la nivelul membrelor,(incheietura mainii, antebrate, glezne) unde provoaca mancarime. Apendicita Raceli Afectiuni digestive: reflux gastro-esofagian, gastrita, litiaza biliara

 

foto: Shutterstock.com

 

2 Limba “zmeurie”

 

Limba rosie, zmeurie se intalneste in caz de:

    Avitaminoze: deficitul de acid folic sau deficitul de vitamina B12 Infectie streptococica: in acest caz se asociaza febra Sindromul Kawasaki: este o vasculita ce afecteaza copiii sub varsta de 5 ani. In faza acuta copiii pot avea febra, inflamatie si roseata la nivelul mainilor si picioarelor, precum si limba zmeurie. Deshidratare Distrugerea glandelor salivare (sindromul Sjogren) Limba “geografica” este o afectiune benigna in care apar puncte rosii pe suprafata limbii.

 

sursa foto:sxc.hu