Pana sa te intalnesti cu aceasta persoana ai avut o zi chiar draguta, dar acum incerci sa chestionezi totul, de la felul cum arati, lucrurile pe care le-ai realizat pana acum. Sa spunem ca aceasta persoana este mama unuia dintre prietenii de joaca ai copilului tau. Si nu doar ca ea pare sa fie intr-o forma perfecta, dar de la primele cuvinte iti spune ca ea are un job important, si o familie perfecta.

Si este foarte usor sa te lasi captata intr-un purgatoriu al indoielii de sine, in astfel de situatii. Fie ca este o interactiune obisnuita sau un contact de afaceri, oamenii care vor ca imediat ceilalti sa afle cat de mari si importanti sunt ei, ii pot face pe ceilalti sa se simta "mici".

Dar te poti inarma cu cateva unelte prin care sa iti dai seama ca de fapt, cel din fata ta se confrunta cu un propriu sentiment de nesiguranta; ca sa isi consolideze sentimentul de sine, folosesc cea mai proasta tehnica, facandu-i pe cei din jurul lor sa se simta inferiori.

Psihologolul Alfred Adler a fost primul care s-a uitat la acest comportament, el fiind acela care s-a referit la termenul de „complex de inferioritate”. Potrivit acestuia, oamenii care se simt inferiori, supra-compenseaza printr-un proces care se numeste „stradania pentru superioritate”. Singurul fel prin care acesti oameni se pot simti fericiti este de a-i face pe ceilalti sa fie nefericiti. Pentru Adler, aceasta dorinta de superioritate ar avea la baza o nevroza.

Foto: Flickr/ Sascha Kohlmann

Foto homepage: Flickr/ Gisella Klein


Iata cum poti interpreta actiunile unor astfel de oameni:

1. Persoana nesigura incearca sa te faca si pe tine sa te simti nesigur/a

Cum se poarta persoana cu care interactionezi? Se lauda cu realizarile sale si cine este? Daca tu in general te simti increzator/toare si doar in preajma anumitor oameni te simti mai nesigur/a, foarte probabil, acei oameni proiecteaza nesigurantele si indoielile lor asupra ta. Gandeste-te daca atunci cand incepi sa iti chestionezi propria valoare, acest proces are legatura cu anumite persoane, sau anumite tipologii de oameni.

 

2. Persoana nesigura are nevoie sa isi prezinte realizarile

Oamenii care prezinta in mod constant stilul lor de viata, educatia lor, copiii lor fantastici, fac acest lucru ca sa se convinga pe ei insisi ca intr-adevar au valoare.

 

3. Persoana nesigura mascheaza lauda de sine plangandu-se in legatura cu lucruri care de fapt o fac sa se simta superioara fata de ceilalti

De exemplu, o cunostinta care se plange de cat de dificil i se pare drumul pe care il are de facut in interes de serviciu, o calatorie foarte importanta de altfel, sau se plange de timpul pe care trebuie sa il piarda in timp ce copilul sau se joaca in parc, etc.

 

4. Persoana nesigura se plange despre faptul ca lucrurile nu sunt destul de bune

Persoanele care au un sentiment de inferioritate si nesiguranta adora sa arate cat de inalte le sunt standardele. Asta ii face sa se simta in orice situatie, oricum, mai buni decat tine. Proclamand standardele lor inalte, nu doar ca incearca sa se auto-convinga ca ar fi mai buni decat toti cei din jurul lor, minimalizandu-i.
 

Un articol via Psychology Today