Comunicat de presa

Specialistii de la hipMenu, una dintre cele mai importante platforme de food ordering din vestul tarii, si-au propus sa combata cele mai des intalnite mituri cu privire la acest faimos preparat.
Iata care sunt acestea:

 

1. Mit: Pizza a aparut pentru prima data in Italia

Pe oricine am intreba de unde este originara pizza am primi, cu singuranta, acelasi raspuns: Italia. Ei, bine, istoria acestui fel de mancare este mult mai indepartata decat pare la prima vedere. Inca din antichitate, atat romanii, cat si grecii, israelienii, babilonienii si egiptenii gateau ceva extrem de asemanator cu focaccia din zilele noastre. Putem, astfel, considera ca pizza dateaza, intr-o forma primitiva, desigur, inca de atunci.
Pentru a ajunge in forma pe care o cunoastem noi, pizza va strabate un drum lung, culminat, evident, pe malurile insorite ale sudului Italiei. Astfel, in secolul XVI, oamenii saraci din Napoli au gasit un mod accesibil de a se hrani cu un preparat rezultat din aluat de faina de grau, ulei de masline, rosii, branza si ierburi aromatice. Asa a aparut prima pizza, iar toata Italia a fost impresionata si cucerita de noua “placinta” inventata de napoletani.

Se spune ca Raffaele Esposito a facut prima pizza cu rosii, branza, topping-uri si mirodenii, iar prima pizzerie, care exista si in zilele noastre, a fost deschisa in Port Alba din Napoli. La sfarsitul secolului XVIII, Esposito a fost chemat pentru a gati pentru Regele Umberto si Regina Margherita a Italiei. Acesteia i-a placut atat de mult pizza cu mozzarella, busuioc si rosii incat Esposito a numit acest sortiment cu numele reginei: Margherita. Interesant este faptul ca se spune ca daca reginei nu i-ar fi placut atat de mult acest preparat, probabil ca pizza nu s-ar fi raspandit atat de rapid, iar popularitatea ei nu ar fi ajuns la cotele atatde inalte la care este si in zilele noastre.

2. Mit: Nu se numeste “pizza” daca nu contine branza

In realitate, mozzarella a fost adaugata pe pizza la sfarsitul anilor 1700, iar prima pizza este datata in istorie inca din anul 997 d.Hr. Asadar, pentru cateva sute de ani, pizza nu a avut in compozitie branza, multi oameni din diferite culturi fiind in continuare adeptii pizzei fara branza.


3. Mit: Pizza „Hawaiiana” a fost inventata de un hawaiian.

Contrar mitului, pizza Hawaiiana a fost de fapt creata intr-un restaurant din Ontario, Canada, iar creatorul acesteia era, cu siguranta, de origine candiana.

4. Mit: Pizza este intotdeaua una dintre cele mai ieftine optiuni in materie de mancare

Desi, in general, pizza este mancare accesibila oricarui buzunar, in functie de topping-urile pe care le contine, aceasta poate fi incadrata si la sectiunea de delicatese. Astfel, in New York exista un fel de pizza care contine caviar si homar, al carui pret ajunge la nu mai putin de 1.000 de dolari.

5. Mit: Italienii sunt cei mai mari mancatori de pizza din lume

Totusi, studiile nu ne arata acelasi lucru. Astfel, desi originile pizzei clasice sunt asociate cu Italia, italienii nu se regasesc in topul clasamentului atunci cand vine vorba de cantitatea de pizza mancata anual. Dintr-un studiu realizat recent de catre o asociatie internationala reiese ca pe locul 1 in topul celor mai mari consumatori de pizza din lume se afla, surprinzator, norvegienii.
In topul tarilor care consuma cea mai mare cantitate de pizza din lume urmeaza Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Germania, Italia regasindu-se situata abia pe pozitia a cincea.