Ne place sa radem si ne place umorul. Rasul ne face sa redevenim copii, rasul creeaza legaturi intre oameni, rasul ne face sa ne simtim oameni. Rasul reimprospateaza exteriorul si vindeca interiorul. Rasul si umorul opresc lacrimi si atenueaza conflicte. Rasul te face sa uiti de durere. Iti da viata. Umorul, spunea Ludwig Wittgenstein, “nu este o stare de spirit, ci un fel de a privi lumea”. Foarte adevarat avand in vedere faptul ca simtul umorului spune foarte multe lucruri despre un om.


Este demonstrat in studii de psihologie ca oamenilor cu simtul umorului le este mult mai usor sa socializeze. Atunci cand este folosit in doze suficiente, fara exagerare, ironie sau sarcasm, umorul destinde atmosfera, relaxeaza si sporeste increderea in interlocutor. De astfel, prin umor iti poti dovedi superioritatea fata de celalalt fara sa jignesti sau poti contrasta doua idei care se afla in neconcordanta. Fiecare dintre noi foloseste umorul in mod diferit pentru exprimarea unor atitudini diferite. Cand umorul este dus la extreme atrage dupa sine reactii adverse: reticenta, neincredere si atacuri la persoana. Te-ai gandit vreodata ce tip de umor ai? Iti place sa faci glume sau sa tachinezi? Te comporti ca un bufon sau din contra, vorbele tale sunt numai tepi si sagete otravite? Iata principalele tipuri de umor si ce dezvaluie acestea despre personalitatea fiecareia dintre noi:

Umorul-deradere
apartine acelor persoane care au tendinta de a nu lua lucrurile prea in serios si uneori nici pe ceilalti sau nici propria persoana. Persoanele inzestrate cu un astfel de umor interactioneaza usor cu ceilalti pentru ca au o viziune foarte colorata asupra vietii. Stiu sa redea stralucire vietii cand aceastea este prea fada. Intotdeauna vad partea plina a paharului. Nu vad viata doar in alb si negru, ci in mii de culori. Stiu sa ia partea usoara a lucrurilor si-si mentin echilibrul cand totul este haotic in jurul lor. Aceste persoane sunt foarte optimiste si debordeaza de viata si voie buna. Orice noua problema sau provocare este privita prin prisma unei atitudini pozitive: “Daca tot avem o singura viata, de ce sa ne-o petrecem in griji?”. Aceste persoane nu au nevoie de altcineva pentru a le binedispune, isi sunt suficiente. Chiar si atunci cand nu-si exteriorizeaza veselia, fiti sigure ca tot rad...in sine.