La o scurta privire asupra calendarului, decembrie este de departe cea mai indragita luna din an. Avand in vedere evenimentele festive si religioase care se succed, nici nu e de mirare ca se intampla asa.
Startul il da chiar 1 decembrie, ziua nationala a Romaniei, motiv de enervare pentru bucuresteni (si nu numai)din cauza paradelor militare care blocheaza traficul cateva ore bune. Spre seara, aprinderea beculetelor stradale si a giganticului brad de Craciun ne introduce intr-o atmosfera de sarbatoare adunand o multime de gura-casca incremeniti in strada o buna bucata de vreme si, mai apoi, raciti cobza din cauza frigului indurat.
Desi pana in ziua de Craciun e timp berechet pentru cumparaturi, magazinele sunt asaltate de oameni panicati, pentru care timpul (in aceasta conjunctura) capata o alta dimensiune. Domni singuri cu liste interminabile sau insotiti de jumatatea lor se fataie nervosi de la un raft la altul umpland peste masura carucioarele hipermarketurilor. Dupa ce cuceresc si ultima reduta (coada spre casa de marcat) indeasa totul in masina si se avanta in traficul infernal din orasele patriei.Acasa, gospodinele exaltate de amploarea momentului gatesc de zor adevarate minuni culinare. Desigur varietatea felurilor si mai ales cantitatile te duc cu gandul mai degraba la un batalion de soldati decat la cele 2-3 familii reunite care au cateva zile la dispozitie sa goleasca frigiderul cracanat de greutatea si volumul delicatesurilor.
Privit din alt unghi Craciunul este ziua surprizelor pentru junele agatate la bratul unor domni grizonati si bine dotati...financiar. De asemenea, o alta perspectiva o au familiile instarite, pentru care sarbatorile capata alte valente din balconul unui hotel de lux din strainatate sau din statiunile montane autohtone.
In seara de Ajun se impodobeste bradul natural sau din plastic cu beteala sclipitoare, globulete colorate si alte minunatii ca sa vada Mosul unde lasa cadourile.A doua zi, dupa ce se despacheteaza darurile si toata lumea-i fericita incepe ospatul si imbuibarea peste capacitatile normale de digestie ale organismului uman. Doar nasterea Domnului trebuie celebrata cum se cuvine! Dupa zilele de exces urmeaza cateva zile de refacere sau lucratoare pentru unii mai ghinionisti.
Luna decembrie se incheie apoteotic cu Revelionul, moment de maxima distractie pentru (aproape) toata suflarea pamanteasca. Sampanie, artificii, pupaturi, dans si, cat ai clipi, noul an isi intra in drepturi depline.
Cu toata agitatia, stresul, oboseala si nevroza generalizata luna decembrie ramane preferata tuturor si o asteptam cu drag in fiecare an cu surprizele si darurile ei.
Alina H.