Universalitatea cafeinei este o cauza de ingrijorare pentru unii oameni de stiinta si din domeniul sanatatii publice, insa acest fapt nu a scazut absolut deloc popularitatea acesteia. Vanzarile de Coca Cola, Red Bull sau batoane de ciocolata cresc vertiginos. Noi coffee shop-uri sunt deschise in toata lumea incat nici cel mai mare iubitor de cafea nu poate tine pasul cu ele. In fiecare zi, Starbucks deschide cate o noua reprezentanta undeva pe planeta si angajeaza 200 de oameni.

Oamenii si-au dat seama abia acum 200 de ani ca energia pe care o luau din cafea si din ceai este produsa de unul si acelasi element. Un alcaloid ce se gaseste in mod natural in frunzele, semintele si fructele de ceai, cafea, cacao, arborii de Cola si inca alte peste 60 de plante este un medicament antic minune care le-a fost prescris oamenilor inca din secolul al VI-lea inaintea erei noastre (se spune despre marele lider spiritual Lao-tzu ca recomanda ceaiul ca fiind un elixir pentru discipolii sai atunci cand a fondat noua sa religie, taoismul).

Nu este mai deloc o coincidenta faptul ca ceaiul si cafeaua au inceput sa fie la moda in Europa odata cu aparitia revolutiei industriale. Consumul raspandit de bauturi ce contin cafeina – inlocuind omniprezenta bere – a facilitat transformarea comportamentului economic al oamenilor ce au trecut de la ferma la fabrica. Fierberea apei pentru prepararea ceaiului sau a cafelei a ajutat la diminuarea numarului de afectiuni in randul muncitorilor de la oras, iar cafeina din organismul lor i-a mentinut energici si in alerta. Intr-un fel, cafeina este “drogul” ce a facut posibila evolutia omenirii spre modernitate.