Putem privi dansul din mai multe perspective:

• Dansul inseamna comportament cultural: valorile, atitudinile si credintele unei civilizatii determina, desi partial, atat conceptualizarea dansului cat si stilul, structura sau coregrafia. Dansul reflecta sistemul ideologic, sustinand sau criticand institutii, politici sau personaje. Astfel, actiunea se impleteste cu constiinta colectiva.

• Dansul inseamna comportament social: dansul reflecta si influenteaza pattern-urile organizarii sociale (relatiile dintre indivizii unui grup). Dansatorul poate, de exemplu, sa joace un anumit rol cu un statut specific, ambele determinate de standardele societatii.

•Dansul inseamna psihologie, implicand experiente cognitive si emotionale ce afecteaza viata personala si de grup a unui individ. Asadar, dansul este un mijloc prin care cunoastem si depasim tensiunile sociale si sentimentele agresive.

• Ca si comportament politic, dansul este o forma de a articula atitudinile si valorile politice, un vehicul de control, adjudecare si schimbare

•Dansul inseamna comportament comunicational, “un text in miscare” sau “limbajul trupului”. Dansul este un instrument fizic sau un simbol al perceptiei noastre asupra lumii si este de foarte ori mult mai explicit decat limbajul verbal atunci cand intentionam sa ne aratam dorintele si nevoile ori sa mascam adevaratele noastre intentii. Pentru ca noi oamenii suntem multisenzoriali, actionam, privim si simtim mai mult decat verbalizam.

“Oamenii se misca si apartin comunitatilor in miscare asa cum graiesc si apartin comunitatilor graitoare.”