Mari sau mici, in fata sarbatorilor curate si frumoase, suntem cu totii niste copii… Niste copii ce asteapta cu sufletul la gura venirea spectaculoasa a unuia dintre cei mai indragiti mosnegi din lume, mos Nicolae… Legende misterioase, povesti nastrusnice,miracole si atat, fapte bune savarsite din dragoste pentru oameni, traditii si superstitii… sarbatoarea sfantului Nicolae le aduna pe toate laolalta. Si in fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, se sterg unele dintre ele, se tes altele noi… Va invitam sa intram in atmosfera de sarbatoare si de bucurie a lunii decembrie. Pentru noi, pentru micutii nostri – pentru a le incanta imaginatia, haideti sa aruncam un ochi, pret de o secunda, in lumea magica a lui Mos Nicolae, descoperindu-i impreuna povestea.

 

Se spune ca Mos Nicolae a existat cu adevarat in persoana episcopului din Myra –Lichia (pe meleagurile Turciei de astazi), persoana cu frica si cu credinta netarmuita in Dumnezeu ce a trait in secolul al IV-lea.

 

In traditia populara romaneasca, Mos Nicolae este infatisat pe un cal alb, simbol al purititatii si al taramurilor pline cu zapada. Are de asemenea o bogata barba, alba ca zapada. Conform unei vechi credinte populare, cand mos Nicoale isi scutura barba, in ziua sa-pe 6 decembrie, peste pamant curg fulgi de nea din cer, asternandu-se zapada. In popor, se spune ca “a intinerit mos Nicolae”. In conceptiile populare arhaice, rolul lui mos Nicolae este acela de a proteja lumea impotriva intunericului, a frigului si a raului, asigurandu-se ca soarele nu fuge spre alte taramuri. De asemenea, mos Nicolae este protectorul celor aflati in nevoie, al vaduvelor, al celor plecati in razboi, al celor fara parinti, al fetelor care vor sa se marite. Mos Nicolae este si patron peste ape, avand harul de a salva de la inec pe cei in necaz daca este invocat in gand, cu credinta.

 

In noptile sfinte de sarbatori, cand, pret de o secunda, se deschid cerurile si pentru noi, muritorii, se spune ca mos Nicolae poate fi vazut stand de-a dreapta lui Dumnezeu…