Cu toate acestea, funcționează un stereotip și anume acela că femeile nu sunt șoferi cu adevărat buni. Cauzele principale ar fi lipsa de încredere și insuficienta cunoaștere a potențialului pe care îl are mașina. Acest din urmă aspect nu are intenția de a le îndemna pe femei să facă exces de viteză, dar a cunoaște capacitatea reală a mașinii este un element de siguranță important și necesar pentru a face față tuturor posibilelor situații care apar în traficul urban și extraurban. 

  Fii relaxată și nu ezita

 

Șoferițele sunt mult mai stresate la volan comparativ cu bărbații. Această stare de anxietate este cu atât mai accentuată în zonele cu trafic aglomerat, dar și atunci când este necesară păstrarea unei viteze constante mari. Relaxarea vine din experiență.

Vei deveni mai sigură pe tine dacă nu vei ezita atunci când iei decizia unei anumite manevre, fie că este o depășire sau schimbarea benzii de rulare. Semnalizează corect și din timp, asigură-te și continuă manevra începută fără a șovăi. Tot așa cum tu vezi și înțelegi manevrele celorlalți participanți la trafic, exact la fel văd și ei. Unul dintre motivele care duc la accidente în traficul urban este tocmai nesiguranța în îndeplinirea unei acțiuni pe care o manifestă frecvent femeile aflate la volan.

Totodată, trebuie acceptată ideea că micile incidente din trafic sunt inerente și se pot întâmpla oricui, fără ca aceasta să însemne că ești un șofer mai puțin bun. Daunele minore se pot rezolva rapid și ușor pentru că există o ofertă bogată de piese auto in Bucuresti, unde poți găsi repede o oglindă, o aripă, o bară, un far sau orice altă piesă ar mai putea să fie necesară. 

 

Învață să ignori șicanele din trafic

Toți șoferii pot fi victime ale șicanelor din trafic. Învață să le ignori și să treci netulburată și în siguranță peste astfel de momente.

Unul dintre cele mai eficiente sfaturi de conducere preventivă este acela de a te imagina, atunci când ești la volanul mașinii, într-o bulă care te ține la adăpost de pericole. Aceasta înseamnă păstrarea unei distanțe corecte față de celelalte mașini, adaptarea vitezei la condițiile de trafic, efectuarea manevrelor cu potențial risc (depășiri, viraje la stânga sau treceri de pe o bandă pe alta) doar după o atentă și temeinică asigurare.

La fel de important este să-ți protejezi spatele mașinii, mai ales atunci când partenerii de trafic au tendința de a se apropia prea mult. O decizie înțeleaptă este să alegi să rulezi cât mai aproape de limita exterioară a benzii și să semnalizezi dreapta. De cele mai multe ori, mașina din spate se va îndepărta sau te va depăși. Oricare dintre situații este confortabilă și îți aduce un plus de siguranță în trafic. 

  Măsuri de siguranță

Sunt mai multe măsuri de siguranță de care este esențial să ții seama atunci când ești la volan, singură sau cu pasageri în mașină. Cap de listă este centura de siguranță pe care trebuie să o atașezi imediat ce te-ai urcat în mașină. Centura se poartă și dacă rămâi în mașina staționată pe partea dreaptă a drumului, iar locul respectiv nu este amenajat ca spațiu de parcare.

Tot din categoria măsurilor de siguranță fac parte și reglarea scaunului, volanului și oglinzilor, dar și să știi exact care este unghiul mort al mașinii. Lichidele pentru curățarea parbrizului, sistemele de dezaburire și semnalizare sunt și ele elemente de siguranță.

Ai grijă ce porți în picioare atunci când conduci. Pantofii cu toc subțire sau gros, cei cu talpă înaltă sau care nu oferă stabilitate piciorului pot incomoda sever controlul, se pot bloca sau agăța pedalele. Oricare dintre situații reprezintă un pericol care trebuie prevăzut și eliminat.

  Cunoaște-ți mașina

Cu cât îți vei cunoaște mai bine mașina, cu atât vei fi mai încrezătoare. Unul dintre principalele motive care produc nesiguranță șoferițelor este teama că „ceva nu merge bine la motor”, „se aude ceva” sau „parcă nu trage cum trebuie mașina”, astfel că toată atenția este distrasă de acel „ceva”.

Pentru că bărbații sunt prin excelență mai tehnici decât femeile, ei reacționează mult mai pragmatic la „simptomele” mașinii, fie că înțeleg repede care este cauza și o rezolvă, fie merg la service. Ceea ce-ți rămâne de făcut este să te specializezi în chestiuni care țin de aspectele tehnice, începând de la ulei, lichid de frână, revizii periodice și presiunea în anvelope, sau să frecventezi un service de fiecare dată când simți că ceva nu este în regulă cu mașina ta. 

Dacă vei respecta toate aceste sfaturi, probabil nu vei fi o șoferiță perfectă, dar, cu siguranță, o să fii mai bună și mai sigură pe tine.

 

Sursa foto: Friends Stock /Shutterstock