Acesta este organizat în vase limfatice, noduli limfatici, limfocite și limfa (lichidul interstițial drenat), iar componentele sale esențiale sunt: amigdalele, splina și timusul. Spre deosebire de sistemul cardiovascular, cel limfatic nu dispune de propriul mecanism de drenare. 

Din acest motiv, în cazul persoanelor sedentare, sistemul limfatic poate fi blocat cu ușurință, lucru ce poate cauza producerea și dezvoltarea de infecții la nivelul organismului, cu riscuri majore pentru viața pacientului. De aceea, se recomandă drenajul limfatic, cu beneficii variate pentru sănătate:  

 

1. Stimulează capacitatea de refacere a organismului 

Realizarea unui drenaj permite o eficientizare a proceselor de apărare și refacere a corpului uman, printr-o mai bună circulație a lichidelor vitale. În acest mod, cantitatea de reziduuri din spațiile interstițiale sunt eliminate cu o viteză mai mare, iar sistemul imunitar dobândește mai multă putere de luptă împotriva agenților patogeni, precum bacteriile și virusurile. 

 

2. Contribuie la relaxarea musculaturii întregului corp

Datorită impactului său asupra grupelor de mușchi, drenajul limfatic are capacitatea de a le relaxa. Astfel, musculatura se poate detensiona într-un timp cât se poate de scurt, datorită presiunii aplicate pe diferite zone ale corpului.

 

3. Poate reduce senzația de picioare grele 

Circulația deficitară a sângelui la nivelul membrelor inferioare poate cauza senzația de “picioare grele”. Studiile arată că aproximativ o persoană din trei se confruntă cu această problemă medicală, accentuată și ca urmare a vremii cu temperaturi ridicate, sau a statului în picioare. Prin drenajul limfatic, semnele acesteia se pot ameliora considerabil. 

 

4. Îmbunătățește aspectul pielii 

Prin aplicarea de presiune pe suprafața zonelor periferice ale membrelor inferioare și superioare, drenajul limfatic poate stimula mult eficient circulația sanguină. De aceea, aspectul pielii de pe mâini și picioare va fi putea fi unul mult mai tonifiat. 

 

5. Contribuie la remodelarea corporala 

Datorită dinamicii acestui tratament, activitatea sistemului cardiovascular este intens solicitată. Prin urmare, sângele puternic oxigenat va circula spre toate organele corpului, inclusiv spre piele, asigurând o mai bună elasticitate a acesteia și o strălucire de durată.  

 

6. Stimulează procesul digestiv

Integritatea tractului digestiv asigură o asimilare eficientă a nutrienților esențiali. Atunci când acest tip de masaj este aplicat la nivelul abdomenului, vibrațiile specifice contribuie la punerea în mișcare a tractului digestiv, stimulând astfel buna sa funcționare. 

 

7. Diminuează inflamațiile țesuturilor

Ca urmare a unor traumatisme, intervenții chirurgicale, sau chiar a unui efort de intensitate ridicată, se pot dezvolta inflamații la nivelul țesuturilor. Drenajul limfatic poate contribui la diminuarea acestora, prin eliminarea excesului de lichide. 

 

Cum se realizează drenajul limfatic? 

Această procedură este posibilă datorită unor tehnologii moderne, formate din elemente ce îmbracă picioarele și abdomenul, conectate la un aparat de ajustare a parametrilor. Drenajul limfatic este neinvaziv, utilizând presiunea aerului pe suprafața corpului. 

Costumul pentru drenaj limfatic este prevăzut cu o serie de compartimente independente, umflate cu aer în timpul derulării acestei proceduri, astfel încât să poată presa pe membre și zona abdominală, în sensul de circulație a limfei 

Presiunea aerului este un parametru simplu de ajustat în timp real, astfel încât drenajul limfatic să genereze o experiență relaxantă și deloc dureroasă. Descoperă acum gama de produse pentru refacere si drenaj limfatic, pusă la dispoziție de Ina Medical & Sport. 

Sursa foto: Drazen Zigic /Shutterstock