Elisa Leonida Dumitrescu s-a născut la 10 noiembrie 1887 în Galați, într-o familie cu 11 frați, iar toți aceștia au devenit mari intelectuali. Dintre aceștia, cei mai cunoscuți au fost Gheorghe Leonida sculptor, Adela Leonida, medic oftalmolog și directoarea Spitalului „Vatra Luminoasă” și Dimitrie Leonida, inginer electrician și creator al Muzeului Tehnic ce îi poartă numele.

Prima femeie inginer

Elisa Leonida Dumitrescu a urmat Școala Centrală din București, ulterior transferându-se la secția de real a Liceului Mihai Viteazu. În 1909, ea pleacă să studieze ingineria la Academia Tehnică din Berlin, devenind totodată și prima femeie studentă a acestei universități. Trei ani mai târziu, Elisa Leonida Dumitrescu a absolvit facultatea, obținând calificativul „bine”, dar și admirația decanului. În acel moment, ea a devenit în mod oficial prima femeie inginer din lume, cu specializarea în chimie.

Elisa Leonida s-a întors în România unde a reușit cu greu să obțină un post la laboratorul Institutului Geologic din București.

În timpul războiului, ea a participat ca membră a Crucii Roșii, ajutând și conducând mai multe spitale de campanie.

În 1918, Elisa Leonida s-a căsătorit pe front cu chimistul Constantin Zamfiresu, fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu.

Ulterior și-a continuat activitatea profesională în cadrul Asociației Generale a Inginerilor din România. A locuit până la sfârșitul vieții pe Strada Salcâmi nr. 9, în casa construită chiar de tatăl ei, Anastase Leonida. Din noiembrie 1993, respectiva stradă poartă numele primei femei inginer din lume.