La tot pasul sunt covrigării care te îmbie cu mirosul covrigilor proaspeți, însă aceștia nu sunt întotdeauna cea mai sănătoasă variantă. Cu multă sare și făcuți de cele mai multe ori din aluat congelat, covrigii de la patiserie nu sunt o variantă de luat în calcul pentru consumul celor mici.

Cu toate acestea, cu un minim de efort, putem realiza în casă covrigi pufoși, delicioși, din ingrediente curate, fără sare în exces, numai buni de luați la grădiniță pentru a-i servi ca și gustare.

În fiecare săptămână, împreună cu fetița mea ne punem sorțul de bucătărie și petrecem un timp plăcut printre castronul cu maia, cașcaval ras și mâinile pline cu fâină de la frământat. În acest caz, de mare ajutor ne este learing tower, dispozitivul în care copilul mic poate ajunge la blatul de lucru și în care poate sta în siguranță, fără frica de a se dezechilibra și a cădea.

 

Noi facem o tavă plină de covrigi, însă nu ne agităm cu dimensiuni egale, asta pentru că ne place ca covrigii să aibă forme diferite, cei mai mari îi mâncam pe loc, iar ceilalți sunt numai buni de băgat în pachețelul pentru a doua zi la grădiniță.

 

Pentru aproximativ 8 covrigi pufoși avem nevoie de:

    250 ml lapte gras

    60-70 grame zahăr brun

    un vârf de sare

    50 de grame de unt gras

    un pliculeț de drojdie

    400 de grame de făină

    ou ou pentru uns covrigii

    cașcaval ras pentru a decora covrigii

 

 

Mod de preparare:

    Laptele îl punem la încălzit împreună cu cele 50 de grame de unt și cu zahărul. Amestecăm până când untul și zahărul se topesc. Luăm de pe foc și, dacă nu frige prea tare, adăugăm pliculețul de drojdie. În caz că laptele este prea fierbinte îl lăsam să se mai răcească, până când amestecul devine călduț. Amestecăm drojdia și lăsam 10 minute să se odihnească.

    În acest timp, măsurăm 400 de grame de făină și adăugam un vârf de sare. Ulterior se adaugă și laptele cu drojdia și se frământă pentru circa 15 minute, până când aluatul devine elastic și deloc lipicios.

 

    Aluatul se acoperă și se lasă la loc călduț până când își dublează volumul. Se ia un cuțit mai mare și se taie aluatul în 8 părți, după preferințe. Aceste 8 părți se mai taie încă o dată în două pentru a forma „fitile” de aluat sau șerpișori, cum le zice fetița mea. Două câte două le împletim și le aducem la forma dorită. Ungem covrigii cu ou bătut și presărăm cașcaval ras din belșug. Băgăm tava la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 15 minute.

Sursă foto: Arhivă personală

Delicioși și numai buni de savurat! Pentru noi este gustarea preferată pe care o punem săptămânal în pachețelul pentru grădiniță. Poftă bună!