Pentru că o astfel de achiziție implică costuri mai ridicate, poate că o mașină la mâna a doua merită o șansă. În cele mai multe cazuri, ai ocazia să găsești un autovehicul într-o stare satisfăcătoare, care să-ți îndeplinească nevoile și să aibă nevoie de schimbări minore ale pieselor. Astfel, hai să aruncăm o privire către avantajele de care putem beneficia în această ipostază.

 

Garanția autovehiculului - Nou versus second-hand

Pe lângă pachetul generos de accesorii și opțiuni de care beneficiază mașinile noi, probabil că cel mai apreciat element rămâne garanția primită. În general, aceasta variază în funcție de producător, începe de la o perioadă de trei ani și se poate întinde până la șase ani, sau se ia în calcul numărul de kilometri pe care i-a strâns mașina până în momentul respectiv. Bineînțeles, garanția implică anumite obligații, care se pot întoarce împotriva clientului, în cazul în care nu sunt îndeplinite. Spre exemplu, fiecare mașină nouă este chemată anual la dealer pentru schimbarea pieselor uzate, precum plăcuțe de frână sau schimbarea uleiului. În plus, dacă autoturismul nu respectă indicațiile prezentate în manualul de utilizare pus la dispoziție de producător, este posibil ca garanția să devină nulă, iar tu să fii nevoit să suporți cheltuielile de reparație. Desigur, persoanele care aleg o mașină second-hand au dreptul la o astfel de garanție, însă valabilitatea ei rămâne validă doar în primele șase luni; în schimb, toate beneficiile rămân neschimbate - în cazul defectării, consumatorii au dreptul să ceară înlocuirea sau repararea pieselor în cauză, chiar dacă respectivul vânzător sau dealer nu a acordat o garanție în momentul tranzacției.

 

Opțiuni disponibile pentru fiecare buget

Față de un autovehicul rulat, o mașină nouă se va deprecia din punct de vedere financiar încă din momentul achiziționării. Dacă vei vrea să o înlocuiești la un moment dat, o să constați că prețul pieței va fi net scăzut față de valoarea inițială. În acest caz, unul dintre avantajele majore ale mașinii second-hand intră în scenă. De această dată, scăderea de care aminteam mai devreme lucrează în avantajul clientului, astfel încât poți alege dintr-o multitudine de variante din parcurile auto, disponibile la un preț rentabil. Un exemplu de luat în calcul ar putea fi Kia Ceed care oferă un pachet variat, atât din punctul de vedere al puterii motorului (1.5, 1.6, 1.4), al combustibilului (diesel, motorină sau gaz), cât și al modului de operare al cutiei de viteze (manual, automat). În plus, un astfel de model însumează toate caracteristicile unei mașini gândite pentru mersul în oraș - design atractiv și modern, ușurință în manevrare și rezistența la uzură.

 

Istoricul unei mașini rulate este disponibil online

Una dintre temerile uzuale ale unei persoane înainte de a face pasul către o mașină second-hand o reprezintă existența viciilor ascunse, acoperite cu tact de către vânzători. Ei bine, Registrul Auto Român (R.A.R) vine în întâmpinarea viitorilor clienți cu o aplicație ce îți permite să verifici istoricul oricărui autovehicul, înregistrat măcar o singură dată la RAR. Conform acestei instituții, „datele generale sunt activităţile derulate la RAR şi numărul de kilometri înregistraţi în bordul maşinii (kilometri regăsiţi în baza de date a RAR sau a staţiilor ITP autorizate), existenţa/valabilitatea cărţii de identitate a vehiculului, câteva date tehnice şi de identificare, gradul de poluare, valabilitatea ITP”.

În cele din urmă, avantajele unei mașini second-hand sunt comparabile cu cele ale unui autoturism nou. Chiar dacă aspectul extern poate fi diferit în unele cazuri, caută în parcurile auto special amenajate din oraș. Aici, ai ocazia să întâlnești o mulțime de modele care pot corespunde gusturilor tale.

Foto fr si main: Photo by Heitor Verdi from Pexels