Fără încredere ne mobilizăm greu în atingerea unui obiectiv, fie că acesta înseamnă să ținem o dietă, să scăpăm de câteva kilograme în plus, să luăm un examen, să performăm în carieră sau să începem o afacere pe cont propriu. Pentru a face primul pas este nevoie de o doză de încredere, pe care o poți construi prin câțiva pași simpli:

Siguranța înainte de toate

Chiar și piramida lui Abraham Maslow situează nevoia de siguranță la baza evoluției noastre, în timp ce nevoia de stimă (respect, recunoaștere, încredere) se află spre vârful piramidei. Cu alte cuvinte, înainte de a lucra la partea de încredere în sine este indicat să ne îndeplinim nevoile fiziologice și pe cele de securitate. Pentru asta există numeroase lucruri care ne pot oferi mai multă siguranță. Polițele de asigurări sunt un exemplu concret. Asigurarea de locuință oferă protecție casei tale și acoperă riscurile în caz de cutremur, inundaţii, alunecări de teren sau alte catastrofe naturale. O asigurare calatorie este un mijloc ideal prin care te poți proteja de costurile pe care le poate aduce o eventuală îmbolnăvire sau accident pe perioada în care călătorești în altă țară. Desigur că există și alte metode. Construiește-ți o listă cu lucrurile care știi că ți-ar oferi mai multă stabilitate și începe să le aduci în viața ta prin ceea ce faci zilnic.

 

Notează-ți toate reușitele

Încrederea în sine nu este întotdeauna necondiționată. Ea se poate câștiga și prin rezultatele pe care le obținem. De aceea este bine să conștientizăm fiecare pas bun pe care îl facem. Pentru asta îți poți construi o listă cu toate reușitele pe care le-ai avut în trecut, începând chiar cu perioada copilăriei și până în prezent. Trece pe foaie sau în agenda telefonului toate lucrurile pe care le-ai făcut și de care ești mândră.

Tehnica recunoștinței

Este asemănătoare cu metoda anterioară. De data aceasta însă, în loc să notezi care sunt reușitele tale, vei nota în fiecare dimineață câte trei motive pentru care ești recunoscătoare în acea zi. Practică acest exercițiu timp de trei luni și astfel mintea ta va învăța să se concentreze și pe partea plină a paharului.

 

Renunță la perfecționism

Nu este nimic în neregulă să ne dorim să fim întotdeauna cei mai buni. Totuși, o atitudine perfecționistă poate atrage după sine consecințe negative. Devenim critici dacă nu ne ridicăm la nivelul propriilor așteptări, renunțăm la proiecte atunci când nu ne ies lucrurile perfect de prima dată, ne minimizăm rezultatele, ne comparăm cu ceilalți. De aceea, recomandat este să nu permitem perfecționismului să împiedice să ducem la îndeplinire obiectivele, să ne setăm așteptări realiste atât de la noi, cât și de la cei din jur, să realizăm că suntem într-un continuu progres.

Acceptă provocările

Chiar dacă uneori este dificil să ieși din zona de confort, câștigul este unul mare. Îți depășești barierele, blocajele, experimentezi situații noi și înveți lucruri noi despre tine. Noutatea nu trebuie să însemne teama de necunoscut, ci curiozitate. Cu fiecare obstacol pe care îl vei depăși vei căpăta mai multă încredere în forțele tale.

Nu toți creștem având încredere în noi. Există etape când avem nevoie de exerciții pentru a antrena acest mușchi al stimei de sine, însă tot efortul merită.

 

Sursă foto: By canbedone /Shutterstock