Suntem expuși zilnic unei serii de factori de stres. Aglomerația urbană, problemele cotidiene sau diverse situații neplăcute și imprevizibile ne pot afecta mai mult decât am crede. În ultima vreme, stresul a devenit cauza principală a unor afecțiuni care ne pun în pericol sănătatea.

Tu ce faci pentru a te detensiona după o zi plină? Există o mulțime de soluții la care poți apela, cum ar fi ședințele de masaj sau poate chiar sesiunile de shopping, spun specialiștii. Noi îți propunem o modalitate mai interesantă și mult mai accesibilă pentru a-ți reîncărca bateriile: terapia prin artă!

Terapia prin pictură

Pictura reprezintă un mod ideal de a te elibera de stresul acumulat. Chiar dacă nu te consideri o persoană talentată, exprimându-ți emoțiile prin intermediul picturii te vei bucura de beneficii incontestabile. Alături de alte forme de arte plastice, cum ar fi desenul sau colajele, pictura este considerată o metodă de tratament care dă roade în prevenirea sau ameliorarea depresiei, anxietății sau a tulburărilor nervoase ușoare.

Cum acționează terapia prin pictură? Este simplu: în timpul actului artistic, alegerea culorilor este o manieră ideală de a ne alimenta diverse sentimente pozitive. De exemplu, albastrul, verdele sau rozul sunt nuanțe foarte plăcute privirii, care induc totodată starea de calm și de destindere. În plus, în timp ce ne concentrăm la a crea o imagine cât mai reușită, defulăm toate acele trăiri negative care ne-au provocat starea de stres.  

Pentru a te bucura și tu de efectele curative ale terapiei prin pictură ai nevoie de câteva instrumente de bază: un șevalet, câteva pensule și un set de culori potrivite pentru suportul pe care vrei să pictezi.

Terapia prin mișcare

Stresul acumulat la nivelul organismului este un factor care produce nu doar disconfort emoțional sau psihic, ci și fizic. Migrenele, durerile de spate și bolile cardiovasculare sunt cele mai comune afecțiuni pentru care este de vină stresul. De-a lungul timpului, terapia prin mișcare s-a dovedit a fi un remediu eficient pentru toate acestea, funcționând ca tratament alternativ celui medicamentos.

Fie că vorbim despre dans, despre practicarea unui sport sau pur și simplu despre efortul fizic susținut (jogging, antrenament la sala de fitness etc.), mișcarea poate fi cu adevărat soluția problemelor de sănătate cauzate de stres. În timp ce dansăm, alergăm sau facem exerciții, mintea și corpul nostru se detensionează de tot stresul acumulat.

Terapia prin mișcare este un remediu accesibil pentru hipertensiune, probleme cardiovasculare, dar și pentru ameliorarea durerii.

Terapia prin muzică

Muzica există în viețile noastre sub diferite forme. Beneficiile pe care aceasta le oferă pentru sănătatea fizică și psihică au pus bazele unei noi metode de tratament: meloterapia.  De fapt, efectele binefăcătoare ale sunetelor sunt recunoscute încă de pe vremea scrierilor lui Pitagora, care numea muzicoterapia „purificarea cu ajutorul sunetelor”.

Cum funcționează terapia prin muzică? Rezonanța care se stabilește între vibrațiile muzicale și starea celui care le ascultă este, în realitate, „tratamentul” pentru cele mai dăunătoare boli ale secolului. Atunci când ascultăm muzica preferată suntem acaparați de o stare generală de bine, atât la nivel fizic, cât și mental.

Terapia prin muzică este folosită pentru a reduce durerea, precum și stresul psiho-fiziologic.

Afecțiunile care pot apărea la nivel spiritual, fizic sau mental pot fi ameliorate folosind și alte mijloace decât cele medicamentoase. Terapia prin muzică, pictură sau dans poate fi rezolvarea problemelor tale de sănătate.

Foto homepage: by bruce mars from Pexels