Un batran arab statea la intrarea unei cetati aflate la marginea unei oaze. Intr-o buna zi, un tanar se apropie de batran si il intreaba:
- Este pentru prima oara cand vin in aceste locuri, nu am mai fost niciodata pe aici. Imi poti spune cum sunt locuitorii acestei cetati? Batranul i-a raspuns adresandu-i o intrebare:
- Locuitorii cetatii din care vii cum erau?
- Egoisti, rai si ascunsi. Tocmai de aceea ma bucur ca am putut pleca de acolo.
- Asa sunt si locuitorii acestei cetati, i-a raspuns batranul.

Nu trece mult timp si un alt tanar se apropie de batran. Ii adreseaza aceeasi intrebare:
- Sunt nou venit pe aceste meleaguri. Cum sunt locuitorii acestei cetati?
Batranul ii raspunde:
- Locuitorii cetatii din care vii cum erau?
- Erau buni, darnici, primitori, cinstiti. Aveam multi prieteni acolo si mi-a fost greu sa plec.
- Asa sunt si locuitorii acestei cetati, a raspuns batranul.

Un negutator care venea adesea in cetatea din oaza pentru a-si adapa camilele a auzit discutiile dintre batran si cei doi calatori. Pe cand cel de-al doilea tanar se indeparta, s-a intors catre batranul arab si i-a spus cu repros:
- Acesti doi tineri ti-au adresat aceeasi intrebare. Cum poti sa dai doua raspunsuri total diferite la una si aceeasi intrebare?

- Fiul meu, fiecare duce cu sine in inima lumea sa. Acela care nu a gasit nimic frumos si bun in oamenii din trecutul sau, nu va gasi nici in cei de aici nimic bun. Pe de alta parte, acela care a vazut lucruri bune in ceilalti si a putut sa si-i faca prieteni, va gasi si aici tovarasi credinciosi si de incredere. Caci, vezi tu, fiul meu, oamenii nu sunt altceva decat ceea ce stim noi sa gasim in ei.
 

 

Autor: Anonim

 

Foto homepage: katalinks / Shutterstock

Credite foto int: Anton_Ivanov / Shutterstock.com