Sarbatoarea Pastelui ne invata cum sa lasam in urma prejudecatile si sa pastram in inima noastra vie amintirea traditiilor si obiceiurilor romanesti mostenite din batrani. Departe de a fi rodul naivitatii noastre asa cum presupun cei putin mai sceptici, unele traditii ne intaresc credinta in cele sfinte, altele ne umple de recunostinta fata de Dumnezeu pentru darul minunat al vietii pe care ni l-a oferit cu atata generozitate. Sa nu uitam si de faptul ca respectarea obiceiurilor creeaza o punte intre trecut si prezent prin care evenimentele trecute sunt reactualizate astfel incat ele se desfasoara in dimensiunea spirituala a prezentului. Cu alte cuvinte, retraim la nivel simbolic sentimentele generate de aceasta sarbatoare generatiilor anterioare.

Obiceiuri de Paste

Unul dintre cele mai raspandite obiceiuri romanesti este servirea unor preparate din carne de miel. Motivul pentru care se consuma de Paste carne de miel se datoreaza faptului ca acest animal este asociat cu imaginea Mantuitorului si cu sacrificiul sau al carui rol este de a mantui sufletele noastre. Astfel ca gospodinele gatesc friptura sau drob care sa-i aminteasca intregii familii de incarcatura spirituala pe care o are simbolul mielului.

Se spune ca este bine sa pastram lumanarea de la slujba Invierii aprinsa pana cand ajungem acasa. Lumina acestei lumanari care simbolizeaza prezenta Domnului in inima noastra ne va ghida pe tot parcursul vietii. Daca vom aprinde lumanarea in momentele de cumpana, vom trece mai usor peste problemele cu care ne confruntam. De asemenea, apa de la slujba Invierii ne poate vindeca de anumite suferinte si boli.

In ceea ce priveste ciocnirea oualor in ziua de Paste, batranii ne sfatuiesc sa impartim primul ou cu toti membrii familiei pentru ca astfel sa fim mereu uniti. De asemenea, daca oul ciocnit are doua galbenusuri inseamna ca trebuie sa ne asteptam la o nunta in curand. Fetele care se spala pe fata cu apa dintr-un vas in care a fost pus un ou rosu isi vor pastra tenul curat si frumos pe tot parcursul anului. In cateva sate din Moldova trebuie sa punem pe langa oua si flori si bani in acel vas pentru a avea parte de prosperitate.

In unele zone din Romania, masa din prima zi de Paste se serveste numai dupa ce bucatele au fost tamaiate si dupa ce toata familia a primit o lingurita de vin sfintit si o bucata de paine sfintita. Traditia tamaierii bucatelor este respectata cu sfintenie in special in Bucovina, scopul sau fiind de a indeparta fortele raului si de a primi binecuvantarea Domnului.