In Republica Ghana, un stat din Africa de Vest, numele celui care se naste este de o importanta esentiala si vitala, prezentand totodata si o incarcatura vibrationala aparte. Atunci cand se nasc, primul nume pe care il primesc copiii ghanezi este numele zilei in care s-au nascut, nume cunoscut drept “numele sufletului”. In traditia africana, sufletul copilului care vine pe lume alege din start sa poarte un nume nascandu-se intr-o zi anume a saptamanii, iar nu in alta. Prin urmare, “numele sufletelui” este numele oferit de sufletul celui care vine pe lume.

Foto: Frumusete africana, Shutterstock

Stiai spre exemplu de unde provine numele lui Kwame Nkrumah, primul presedinte al republicii Ghana si unul dintre cei mai influenti sustinatori ai pan-africanismului? Presedintele republicii a fost numit Kwame fiindca s-a nascut sambata si Nkrumah fiind cel de-al noualea nascut. Stiai totodata ce semnificatie are numele fostului Secretar General al ONU - Kofi Annan - si ca ai putea la fel de bine sa te numesti si tu la fel? Fiindca s-a nascut intr-o zi de vineri, secretarul general a primit numele de Kofi (cel nascut vineri). Daca te-ai fi nascut intr-o zi de vineri in republica Ghana si esti de sex masculin, probabil ca te-ai fi numit si tu la fel: Kofi (sau Afi, daca esti de sex feminin).

In cultura ghaneza, sunt folosite in mod frecvent nume ce corespund zilei saptamanii in care s-a nascut o persoana, ele fiind asociate in mod traditional si unui anumit comportament si destin. Numele poarta amprenta familei in care s-a nascut o persoana, familia fiind o structura vitala in societatea africana. Conform traditiei, in cea de-a 7-a zi de dupa nasterea unui copil, are loc o ceremonie speciala in care, dupa o procedura traditionala, nou-nascutului ii este urat bun venit in familie si ii este dat ca un prim nume numele zilei (din saptamana) in care s-a nascut, apoi alte nume de familie.

In cadrul ceremoniei, numele este dezvaluit intregii familii pentru prima oara de catre tata, care il alege cu atentie. Numele nu este intamplator si, desi este ales din sanul familiei, leaga copilul de trecut si prezent si ii modeleaza viitorul. Numele reprezinta totodata si caracterul unei persoane. Chiar daca o persoana mai poate avea si alte nume religioase sau englezesti sau in functie de ordinea nasterii, ea este cel mai bine cunoscuta de prietenii si familia sa dupa “numele sufletului” sau.

Prin urmare, fiecarei zi a saptamanii ii este asociat un nume masculin sau feminin, existand unele mici variatii, in functie de trib. Asadar,

Daca esti de SEX MASCULIN si te-ai nascut:

LUNI: numele tau poate fi Kojo, Kwadwo, Jojo, Joojo, Cudjoe, Kudjoe, Kodzo

MARTI: numele tau poate fi Kwabena, Ebo, Komla, Kobena, Kobina, Kobby

MIERCURI: numele tau poate fi Kwaku, Kweku, Kwiku, Korku

JOI: numele tau poate fi Yaw, Ekow, Yao, Yokow

VINERI: numele tau poate fi Kofi, Fiifi, Yoofi

SAMBATA: numele tau poate fi Kwame, Ato, Atoapem, Kwamena, Komi,Kwami

DUMINICA: numele tau poate fi Kwasi, Akwasi, Kwesi

Daca esti de SEX FEMININ si te-ai nascut:

LUNI: numele tau poate fi Adwoa, Adzo, Ajoba, Ejo, Adjoa, Awuradjoa, Awuradwoa

MARTI: numele tau poate fi Abenaa, Abla, Araba, Abina, Abra

MIERCURI: numele tau poate fi Akua, Akuba, Ekuwa, Kukuwa, Aku

JOI: numele tau poate fi Yaa, Aba, Ayewa, Yaaba, Yaayaa, Awo, Yawo, Baaba

VINERI: numele tau poate fi Afua, Afi, Afia, Efie, Efua

SAMBATA: numele tau poate fi Ama, Amma, Foowa, Ami, Awurama

DUMINICA: numele tau poate fi Akosua, Esi, Kisi

Afla si tu care este numele sufletului tau in traditia africana ghaneza, dar si ce semnifica acest lucru. Daca nu stii in ce zi a saptamanii te-ai nascut, poti afla cu usurinta apeland la un calculator online precum acesta:www.onlineconversion.com/dayborn.htm sau acesta:www.mathsisfun.com. Odata ce stii in ce zi a saptamanii te-ai nascut, citeste pe pagina urmatoare si ce inseamna acest lucru. Vei descoperi lucruri fascinante despre tine.