Echipa din spatele Academiei 1,61 este formata din Andrei si Ioana Samoil, ajutati de Anca Roca, trei prieteni ce impartasesc aceleasi pasiuni pentru munte, pentru aventura si pentru frumos, cu o perpetua preocupare pentru dezvoltare personala. Impreuna, vor sa schimbe lumea si sa isi aduca o contributie la formarea mintilor celor tineri si curajosi.

Noi organizam tabere, excursii si activitati altfel, cu poveste, cu morala, incurajand participantii sa isi traga singuri concluziile si sa invete prin experientele avute impreuna cu noi. Indiferent daca este vorba de tabere de supravietuire, excursii la schi, cursuri SCUBA sau tabere de creatie, incercam sa facem un program cat mai interesant, care sa le dezvolte participantilor inteligenta cognitiva, emotionala si sociala.
Astfel, suntem “academie” pentru ca suntem destinati doar celor care vor sa se perfectioneze, sa invete mai mult decat minimum necesar, celor care sunt insetati de cunoastere si experiente inedite.
I-am luat un interviu lui Andrei Samoil, pentru a afla mai multe depre acest proiect inedit:
 

Garbo.ro: Cum definesti tu cuvantul “Aventura”?


Andrei Samoil: Definitia oficiala se refera la o actiune riscanta sau primejdioasa, dar eu inteleg notiunea ca referindu-se la o experienta iesita din comun, care ne provoaca si ne scoate din sfera noastra de confort, o experienta memorabila care va ajunge sa faca parte din noi si la care ne vom gandi mult timp dupa ce s-a incheiat.

Garbo.ro: Intr-o lume tot mai tehnologizata, tot mai alerta si mai urbana, cand orasul pare o jungla si este el insusi o provocare… de ce am opta pentru dezvoltarea personala prin “turismul de Aventura”?
 

Andrei Samoil: Primesc intrebarea asta tot mai des. Raspunsul simplu ar vorbi despre un fel de intoarcere la radacini, la origini. De obicei primesc aceasta intrebare de la cei care ajung sa fie foarte ancorati in viata lor din oras si, implicit, in sfera lor de confort.


Plecand de la premisa ca dezvoltarea personala are loc doar atunci cand suntem provocati si suntem scosi din sfera noastra de confort, cred ca este o relatie de directa proportionalitate intre masura in care iesim din mediul nostru familiar si dezvoltarea personala pe care o avem in urma acestei experiente. Altfel spus, cu cat aventura este mai socanta, cu atat crestem mai mult. Astfel, cred ca oricat de provocatoare ar fi “jungla urbana” este un mediu cu care ne-am obisnuit, in timp ce iesirea in salbaticie, intr-un mediu complet nou ne-ar pune in fata unei provocari mult mai mari, lasandu-ne singuri, doar noi cu noi insine, generand o crestere mult mai mare a increderii si o constientizare a faptului ca suntem autonomi si nu suntem nevoiti sa depindem de nimeni.

Garbo.ro: Cand s-a nascut ideea de a infiinta Academia 1,61? De ce ai ales aceasta denumire?
 

Andrei Samoil: Ideea a aparut undeva pe la sfarsitul anului 2012 cand am remarcat un interes foarte mare a unui grup de adoloscenti pentru tabere montane si de supravietuire. Atunci, am venit cu ideea de a crea un brand pe care sa il popularizam si sub care sa organizam astfel de excursii si activitati, dar altfel. Nu doream sa infiintam o companie de turism si nici acum nu tintim asta. Ideea era sa punem bazele unui program de educatie non-formala implementata prin activitati de aventura. Astfel, in anul 2013 am organizat tabere de schi, de supravietuire, de biciclete, scuba-diving, alpinism, TSA, speologie, fotografie, precum si activitati pentru familii, toate acestea cu un cadru imaginar, cu o poveste (de fiecare data alta) si cu morala. Tangential programelor specifice fiecarui eveniment, participantii nostri invata notiuni de etica, de argumentatie, de organizare, de estetica si compozitie, invata cum sa se ajute intre ei, cum sa fie liderii unei echipe mici, cum sa-si puna mintea la contributie si cum sa devina autonomi si siguri pe ei.

Denumirea are si ea povestea ei. Suntem “academie” pentru ca suntem un proiect educational si suntem “1,61” pentru ca acesta este numarul lui Fibonacci sau “proportia de aur”. Acest numar sub forma proportiei sale se regaseste foarte des in natura, drept pentru care am invatat sa il asociem cu ceea ce este frumos si armonios. Renascentistii il numeau “esenta frumusetii”. Noi credem ca in oricine exista aceasta proportie de aur si nu tine decat de noi sa incercam sa o descoperim si sa o scoatem la iveala.
 

Garbo.ro: Cui se adreseaza programele voastre? Care este “publicul tinta”?


Andrei Samoil: Majoritatea programelor noastre se adreseaza tinerilor (copii si adolescenti) dar aceasta nu este o regula. Evident, tinerii sunt mult mai sensibili la programele educationale (chiar si cele non-formale) pentru ca sunt in formare, dar foarte des vin si adulti sa invete prin joaca alaturi de noi, in excursii si evenimente destinate exclusiv lor.

Foto fr si main: By Dudarev Mikhail /Shutterstock