Comunicat de presă

De Ziua Internațională a Copacilor, celebrată în întreaga lume la 30 aprilie, editura Pandora M le aduce tinerilor săi cititori volumul "Copacul" de Ana Dragomir, cu ilustrații de Ionuț Robert Olaru. Autoarea și editura întăresc mesajul cărții prin donarea a 10% din vânzările titlului pentru împădurirea zonelor defrișate din țara noastră, prin intermediul parteneriatului cu Asociația Tășuleasa Social. Astfel, romanul destinat copiilor de 8-12 ani este nu doar o frumoasă călătorie prin secole încărcate de istorie, ci și un manifest pro natură și ecologie, la care sperăm să adere cât mai mulți tineri cititori.

Scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu apreciază că „insolitul personaj al Anei Dragomir este un martor al Istoriei mari, cu războaiele și marile ei nedreptăți, dar și al istoriei mici, pline de gingășii, promisiuni și ingenuități. Copacul este martorul copilăriei.“

Iar criticul literar Cosmin Ciotloș spune despre personajul principal că „viața lui începe în secolul 16 și ajunge până azi, în plină eră pandemică. Regine proeminente, ca Elizabeth (contemporana lui Shakespeare) sau Victoria (contemporana atâtora...), fapte diverse, invenții tehnice revoluționare, războaie mondiale – toate pălesc în fața longevității înțelepte a acestui Copac. E o bună lecție despre lume și istorie pe care ne-o predă cu farmec o prozatoare aflată, surprinzător, de cealaltă parte a catedrei: în băncile gimnaziului.”

Chris Simion – Mercurian, scriitoare și regizoare de teatru spunea despre Ana Dragomir: „Talentul nu ține de vârstă sau de experiență, e un dar pe care-l primești și de care trebuie să ai grijă. Reușita însă ține de șansă, de oportunitate. Degeaba ai har dacă nu ai un context să ți-l exprimi. Ana le are pe ambele. Poveștile ei nu sunt scoase cu forcepsul, îi țâșnesc din inimă și din minte simplu, firesc, fără efort. Emoțiile ei apar organic, nu sunt construite.”