În unele curți și grădini, gingașii și curajoșii ghiocei și-au făcut deja simțită prezența, încântându-ne privirile cu albul lor delicat și verdele lor crud. Știm că nu mai avem mult până la primăvară când îi vedem…

La o distanță de 13 km de Sarmizegetusa Regia, în Munții Orăștiei – masivul Șureanu, pe Platoul Vârtoapelor, ghioceii înfloresc un pic mai târziu, la fiecare început de martie (în jurul datei de 15 martie) și pot fi zăriți până la început de aprilie, în funcție de cât de timpurie este primăvara. Dar în ce loc minunat, ca desprins din basmele românilor, se transformă poiana…. Un covor de mii de clopoței albi și năzdrăvani se întinde pe aproape 10 hectare, aducând la viață solul pădurilor din zonă. Poate că Mihail Sadoveanu însuși s-a inspirat din acest loc magic atunci când a scris Dumbrava minunată.

Și ghioceii sunt unici și de poveste și au o formă aparte, mai degrabă rotundă decât alungită, semănând destul de mult cu surorile lor în gingășie - lăcrămioarele. Această specie de ghiocei sălbatici (Leucojum vernum) are petalele ușor zimțate, iar pe marginea lor se poate observa o broderie măiastră cu fir verde. Există chiar și unele legende legate de Platoul Vârtoapelor, iar una dintre ele ne spune că în peșterile fermecate ale locului trăiesc frumoasele “fete albe”, niște iele ale pădurii care veghează asupra ghioceilor cât sunt înfloriți.

Poți ajunge în dumbrava minunată dinspre comuna Orăștioara de Sus, Parcul natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina (județul Hunedoara), arie protejată. Locul se află la o distanță de câteva ore de mers cu mașina de Timișoara. 

Foto: By Ivmonica /Shutterstock

Foto fr si main: De la Stefan Sorean /Shutterstock