Pielea uscata este o suferinta frecvent intalnita, mai ales iarna cand umiditatea din mediu este scazuta. Se mai pot adauga temperatura mica, vantul rece, fumul de tigara, toate acestea putand agrava o suferinta tegumentara care de multe ori este consecinta normala a procesului de imbatranire a pielii (scaderea numarului de glande sebacee). Poate fi insotita sau nu de alte afectiuni dermatologice.
Cum arata pielea uscata?
Complicatii ale tegumentului uscat:
In primul rand pielea uscata produce frecvent prurit (mancarime), care uneori poate fi sever, perturband somnul sau activitatile zilnice. Gratajul, adica frecarea zonelor pruriginoase, duce la formarea de piele groasa si aspra (lichenificare). Pielea uscata si ingrosata poate crapa, mai ales in zonele supuse microtraumatismelor cronice precum mainile sau picioarele, provocand fisuri dureroase. Uneori pielea lezata se poate inflama si deveni rosie, rezultatul fiind dermatita. Aparitia unor cruste galbene indica dezvoltarea unei infectii bacteriene. Acesta necesita tratament antibiotic prescris de medicul dermatolog.
Formele grave de piele uscata (xeroza) pot fi prezente in cadrul unor boli genetice precum dermatita atopica sau ihtioza. In plus, persoanele cu dezechilibre hormonale precum hipotiroidismul pot acuza deasemenea tegumente uscate (in aceasta situatie mai sunt si alte semne care insotesc pielea uscata prin care medicul recunoaste afectiunea tiroidei).
Ce cauzeaza pielea uscata?
Pentru a intelege ce se intampla trebuie sa stiti ca pielea este formata din mai multe straturi acoperite de unul superficial, impermeabil care previne pierderea apei prin evaporare din straturile inferioare. Apa este o componenta foarte importanta a pielii ce ii confera elasticitate si prospetime, o mentine fina, neteda si cu aspect sanatos. Stratul exterior, ce se comporta ca o folie de plastic impermeabila, are aproximativ aceeasi grosime pe toata suprafata corpului si se numeste strat cornos. Este stratul care se descuameaza dupa bronz. Aceasta componenta externa a pielii este formata din celule moarte asezate pe un strat lipidic secretat de celulele din zonele mai profunde. Componenta lipidica previne evaporarea apei si in plus reprezinta o bariera pentru diferite substante iritante si germeni care altfel ar putea patrunde in organism.