Dr Iuliana Lupu (foto), medic primar dermatolog, Clinica Medicum

 

Pielea uscata necesita aplicarea de unguente. Cremele sunt mai putin dense si sunt folosite pentru hidratarea pielii normale, iar lotiunile cu un continut ridicat de apa se potrivesc mai bine tenului gras. Pe parcurul zilei vom alege un produs de hidratare mai lejer, iar seara unul mai dens. Lunile de vara necesita aplicarea unor crème de hidratare mai putin dense sau a unor lotiuni.

In alegerea unei creme hidratante trebuie sa avem in vedere ca aceasta trebuie sa ofere si un grad de protective solara de cel putin SPF15, ideal SPF30. Trebuie sa contina antioxidanti (vitamina C, vitamina E) sau alte substante cu rol antiinflamator (niacinamida) pentru neutralizarea radicalilor liberi si reducerea efectelor nefavorabile ale factorilor de mediu asupra pielii. Persoanele cu pielea grasa sau predispusa la acnee au nevoie de lotiuni hidratante non-comedogenice pe baza de alfa-hidroxi acizi. Daca pielea noastra este sensibila, produsul de hidratare ales trebuie sa fie hipoalergenic, cu cat mai putine ingrediente, fara coloranti si parfumuri.

 

De ce e atât de important să ne hidratăm pielea?

 

Cremele hidratante mentin apa in stratul superficial al pielii si intaresc functia de aparare a pielii, prevenind uscaciunea cutanta, accentuarea ridurilor fine, pierderea stralucirii pielii si senzatia de piele care tine. Aplicarea constanta a cremelor de hidratare intarzie aparitia semnelor de imbatranire a pielii, ajuta pielea in lupta cu factorii de meniu (in primul rand radiatiile ultraviolete) si calmeaza pielea hiperreactiva. O piele bine hidratata se repara mai repede de pe urma microtraumatismelor la care este expusa in fiecare zi.

 

Ce creme hidrantante sunt mai bune pentru față și corp?

 

Cremele hidratante folosite pentru corp sunt mai ocluzive. Daca sunt utilizate la nivelul fetei astupa porii si agraveaza leziunile de acnee. Trebuie aplicate pe pielea umeda, imediat dupa dus.

 

Cum ne dăm seama că produsul de hidratare folosit nu e potrivit pentru pielea noastră?

 

Daca produsele de ingrijire a tenului nu sunt alese cu grija, pielea poate sa aiba de suferit. In timp ce unele ingredient sunt benefice pentru piele, mentin apa in straturile superdiciale ale pielii si protejeaza functia de bariera a acesteia, altele pot fi iritante sau pot contribui la aparitia sau agravarea leziunilor de acnee. Vom urmari modul in care pielea noastra reactioneaza la introducerea oricarui produs de ingrijire a tenului, iar daca aceasta se inroseste, se descuameaza, apar puncte negre sau pustule, vom intrerupe tratamentul.

 

Produsele ce contin alfa-hidroxi acizii, acidul glicolic, acidul retinoic, acidul salicilic sau alcool trebuiesc folositi cu grija la cei cu piele uscata sau sensibila. Daca crema folosita este prea grasa sau ocluziva, astupa porii si cauzeaza aparitia/agravareea acneei.

 

 

Tenul gras și acneic necesită cremă hidratantă?

 

Pielea grasa se poate deshidrata, mai ales daca apelam la tratamente anti-acneice ce inlatura filmul hidrolipidic de la suprafata ei. Cand pielea se usuca, glandele sebacee produc compensator si mai mult ulei, ce poate infunda porii si provoca eruptii acneiforme, Daca pielea este hidratata corespunzator cu un produs de tip gel sau lotiune, bogat in apa si acid hialuronic, poate chiar reduce secretia de sebum.

 

La ce să fim atenți când cumpărăm o cremă hidratantă?

 

Crema hidratanta trebuie sa fie un produs testat dermatologic. Exista multe ingredient diferite ce pot imbunatati calitatea, tonusul si aspectul pielii. Fiecare are beneficiile, limitarile si dezavantajele sale.

Umectantii (glicerina, acidul hialuronic, sorbitolul, urea, alfa-hidroxiacizii) atrag apa din stratul mijlociu vascularizat al pielii catre stratul superior, si din mediu, daca umiditatea aerului depaseseste 70%. 

Agentii ocluzivi (petroleum, uleiurile minerale, lanolina, derivatii de silicon) cresc continutul de apa al pielii prin incetinirea evaporarii. Aceste ingrediente sunt adesea grase si trebuiesc aplicate imediat dupa dus pe pielea umeda.

Emolientii (isopropil palmitat, acid stearic, acid oleic, acid linoleic) sunt agenti care raman in stratul cornos si functioneaza ca lubrifianti, oferind pielii un aspect moale si suplu. Emolientii, la fel ca si agentii ocluzivi, pot cauza dermatite alergice contact sau iritative.

Pe langa agentii de hidratare, cremele hidratante contin si antioxidanti precum tocoferolii derivati din vitamina E sau acidul ascorbic (vitamina C). Acestia neutralizeaza efectelele radicalilor liberi asupra celulelor, fiind considerate substante cu efect anti-aging. Sunt bine tolerate in general, dar pot cauza iritatii sau aparitia leziunilor de acnee.

 

Foto fr si main: New Africa /Shutterstock