Fundatia pentru Pluralism lanseaza in luna decembrie 2007 ghidul practic pentru profesori, diriginti si consilieri scolari Viata mea: un „joc” serios. Programul are sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si este finantat de Philip Morris Romania si British American Tobacco Romania.
Viata mea: un „joc” serios este continuarea programului educational „Decizia e a mea!” - desfasurat la nivel national, ca parte a sistemului educational romanesc.
Programul este conceput ca un instrument destinat profesorilor diriginti si consilierilor scolari in activitatea lor formativa. El isi propune sa ajute educatorul in munca de sensibilizare a elevilor fata de comportamentele de risc, vizand simultan dezvoltarea responsabilitatii individuale si a atitudinii critice.
Initiativa a demarat in 1998 cand programul educational “Decizia e a mea!" a fost lansat ca pilot in 16 scoli din Bucuresti si Otopeni. Programul a fost extins treptat la 250 de scoli pe teritoriul a opt judete in anul scolar 2002-2003. Dupa cinci ani de functionare, “Decizia e a mea!" si-a dovedit maturitatea si a fost inclus in sistemul educational romanesc. Initial, programul s-a desfasurat la nivelul clasei a saptea, fiind apoi extins la nivelul clasei a opta. Din decembrie 2007, sfarsitul acestui an, sub noua identitate Viata mea: un “joc” serios, programul acopera intreg ciclul gimnazial.
“In perioada adolescentei, individul se confrunta cu cel mai larg repertoriu de probleme legate de viata. De aceea, Viata mea: un “joc” serios are ca obiectiv major imbunatatirea comunicarii adult-elev, in scopul contributiei educatiei la dezvoltarea autonomiei personale a pre/adolescentilor, intr-un context in care contagiunea sociala si expunerea la risc devin influente negative asupra stilului de viata si asupra personalitatii lor.