Titu Eugen Gheorghe, avocat cu experienta in gestionarea cazurilor de partaj, explica mai jos cinci mituri cu privire la „impartirea” averii dupa divort.

 


1. Bunurile de dinainte de casatorie nu sunt impartite la partaj


Adevarat. Partenerii isi pot pastra fara probleme bunurile si proprietatile pe care le detineau inainte de a-si pune pirostriile. „Bunurile de dinainte de casatorie au regim de bunuri proprii ale fiecarui sot si nu vor fi impartite la partaj, casatoria neavand nicio influenta asupra calitatii de bun propriu al acestora”, explica avocatul Titu Eugen Gheorghe.

 

2. Daca locuim in concubinaj, nu putem avea dreptul la anumite bunuri la despartire.


Fals. Desi concubinajul nu are aceeasi valoare legala precum casatoria, asta nu inseamna ca bunurile cumparate la comun nu se vor imparti intre parteneri, daca decid sa se desparta. Important este sa poata dovedi cota cu care au participat la achizitionarea respectivului bun. „Concubinajul nu creeaza o prezumtie de comunitate legala ca in cazul casatoriei. Astfel, fiecare concubin urmeaza sa pastreze lucrurile pe care le-a cumparat in mod individual. In cazul bunurilor cumparate din fonduri comune ale acestora, urmeaza a se aprecia suma cu care a contribuit fiecare la achizitionarea respectivului bun. Partea care nu ramane cu bunul respectiv in natura are un drept de creanta in cuantumul sumei cu care a contribuit”, declara avocatul.


3. Dupa cinci ani de casnicie, averea sotilor devine comuna


Fals. Zicala adesea vehiculata in popor nu este intotdeauna adevarata. In prezent, atunci cand se casatoresc, sotii pot alege dintre mai multe conventii matrimoniale, care le permit fie sa imparta toate bunurile in mod egal, fie ca bunurile sa ramana celui care le-a achizitionat. „In momentul incheierii casatoriei, sotii pot alege unul dintre urmatoarele regimuri matrimoniale: regimul comunitatii legale, regimul comunitatii conventionale ori regimul separatiei de bunuri. Oricare dintre aceste bunuri poate fi modificat voluntar sau judiciar pe parcursul casatoriei, numai la cererea sotilor. Astfel, acest mit este fals, intrucat regimul matrimonial nu se schimba de drept dupa trecerea unei anumite perioade de timp”, adauga avocatul Titu Eugen Gheorghe.