1. Fiecare relatie contine un rezervor al sperantei.

Cercetarile noastre ne arata faptul ca, si cele mai destructive certuri si conflicte incep de la niste intentii bune. Aceste intentii bune formeaza o baza a unui rezervor ascuns al sperantei/lor ca se poate ajunge la o relatie plina de satisfactie. 

2. O singura lovitura poate sterge 20 de momente de blandete si intelegere.

Am descoperit ca este suficienta o singura cearta majora pentru a anula multe ore de blandete oferite partenerului. Cheia: partenerii intimi trebuie sa invete cum sa-si controleze furia si sa-si controleze schimbul de comportamente negative prin gasirea unui mod de a-si exprima sentimentele intr-o maniera constructiva. Exprimarea constructiva a criticilor, plictiselilor este o problema care tine de modul nostru de a ne "arata" celorlalti si de a alege cel mai potrivit moment si loc pentru o conversatie.

3. Micile schimbari in tine pot duce la schimbari mari in relatie.

Am inceput cercetarea noastra gandindu-ne ca va fi usor sa descoperim diferentele dintre cuplurile fericite si cele nefericite, si desi se pare ca aceste diferente sunt clare, ele de fapt sunt mici si subtile. Majoritatea cuplurilor care au dificultati cred ca pentru a imbunatati lucrurile trebuie sa aiba loc schimbari extraordinare, ba chiar un miracol. Si pentru ca natura umana este asa cum este, cei mai multi dintre noi cand se confrunta cu probleme in cuplu, credem ca schimbarile trebuie sa le faca partenerul si nu noi, nu ne dam seama ca noi nu avem control asupra comportamentului partenerului.

Ca rezultat, dezvoltam un fel de neajutorare si lipsa de speranta in legatura cu relatia noastra. Daca el sau ea s-ar putea schimba, totul ar fi bine, astfel gandim. O bresa apare apare cand ne dam seama ca facand chiar si doar mici schimbari in noi, putem obtine un efect mare, schimbari posibile ce ne fac mai optimisti si deschisi catre partenerii nostri. Adauga relatiei tale: un compliment spus partenerului referitor la cum arata, atinge-l pe spate cand treci pe langa el, etc si scade din relatia ta rautatile – ignorarea partenerului cand esti furios/furioasa, sa-ti strigi partenerul cu diverse nume ironice, etc.

4. Nu diferentele dintre parteneri produc probleme ci modul in care diferentele sunt gestionate atunci cand apar. Multe persoane cred ca relatia lor cu celalalt are probleme din care cauza ca exista diferente intre el/ea si celalalt. Auzim multe cupluri spunand: “Nu suntem compatibili, lui ii place sa iasa in oras, mie imi place sa stam acasa”. Sau “ea se duce devreme la culcare, eu sunt un tip care sta pana noaptea tarziu”. Aceste explicatii sunt un efort de inteles facut pentru a explica de ce o relatie nu merge si partenerii sunt nefericiti. Dar mai degraba decat sa se orienteze catre intelegerile sau neintelegerile din cuplu, partenerii care vor o relatie fericita trebuie sa-si imbunatateasca abilitatile de ascultare.