Simti cum ceva din tine moare incet, incet… simti ca nu te mai recunosti, nu mai stii care sunt visurile tale, pasiunile tale si mai simti cum uneori ai inima micuta – micuta, de teama sa nu gresesti, sa nu fii invinuit si anulat.

Abuzul emotional nu ne este evident atunci cand se intampla. Spre deosebire de abuzul fizic, oamenii care comit abuzul emotional si cei care sunt victimele lor, s-ar putea sa nu stie ca acesta se intampla.


Totusi… abuzul emotional poate fi mult mai distrugator decat cel fiz


Din pacate, cei care recurg la abuzul emotional sunt, probabil, foarte ravasiti in interiorul lor si nu mai gasec un echilibru decat prin felul in care anuleaza o alta persoana; minimalizand-o sinele lor capata importanta. Este important sa ne recunoastem in postura de victime ale unui abuz emotional insa. Abuzul emotional se intampla peste tot: in familie in relatia sot-sotie, parinti-copii, etc, la scoala, la serviciu, in caminul de student – peste tot!


Primul pas este deci, acela de a te recunoaste in situatia de abuz emotional. Apoi, cu aceasta detasare rationala vei reusi sa gasesti cele mai bune solutii pentru a iesi din criza.

 

TEST: Cate dintre aceste afirmatii le bifezi?

 

Umilinta, degradarea, dezaprobarea, negarea, critica, judecata:

1.  Exista o persona (sau mai multe) care sa faca glume pe seama ta in fata altora?


2. Te sicaneaza, foloseste sarcasmul pentru a te umili si pentru a te degrada in fata celorlalti?


3. Cand te plangi de comportamentul sau iti spune –“a fost doar o gluma” sau “nu stii de glum”a si ca esti tu prea sensibil/a?


4. Iti spune ca ceea ce simti este “gresit”?


5. Exista o persoana (sau mai multe) care in mod constant te ridiculizeaza, te anuleaza, nu considera importante opiniile tale, sugestiile si sentimentele tale?

 

Dominatia, controlul si rusinea:

 

6.  Simti ca o persoana (sau mai multe) te trateaza ca pe un copil?

 

Foto: Shutterstock.com; abuz emotional, lacrima, femeie trista