Actiunea, care se petrece in Italia si in Romania si prezenta mai multor nume de actori romani in distributie, va incita cu sigurnata publicul roman. Filmului La Soluzione Migliore a convins juriul Festivalului de Film de la Amsterdam sa ii acorde, la sfarsitul lunii trecute, Premiul „Van Gogh” pentru excelenta in cinematografie.

Realizata exclusiv din fonduri private, pelicula a fost filmata anul trecut in Timisoara si in orasul italian Cividale dei Friuli, sub bagheta regizorului Luca Mazzieri (de retinut ca acesta a fost discipol al marelui regizor Michelangelo Antonioni) si a producatorului roman Petru Dorobantu.

La Soluzione Migliore spune povestea tanarului Marco (Christo Jivkov), un psihiatru italo-roman care se afla intr-un moment de impas cauzat de sinuciderea sotiei sale, precum si de relatia bizara pe care o are cu sora sa vitrega, Maria (Elena Bouryka). Pentru a se refugia din aceasta cruda realitate, Marco se reintoarce la vechiul sau loc de munca, Spitalul Psihiatric Judiciar din Timisoara. Aici il regaseste pe Rikard (Enrico Lo Verso, cunoscut pentru rolul Riccardo Broschi din „Farinelli” de Gérard Corbiau), vechiul sau prieten si coleg, cat si pe prietena acestuia, Laura (Dorotheea Petre), care lucreaza la spital predand muzica in scop terapeutic. Dintre pacienti, Marco ii acorda o atentie speciala lui Radu (Ovidiu Mihaita), un tanar cu probleme grave, dar cu o luciditate si o sensibilitate foarte pronuntate.

In timp ce Maria, ramasa in Italia, nu-i permite lui Marco sa o uite, telefonandu-i obsesiv, Laura, in mod evident atrasa de Marco, incearca sa infiripe o legatura cu el, fapt care duce la inrautatirea relatiilor cu Rikard. Dintre toti, numai Radu pare sa intuiasca, in mod aproape profetic, alegerea pe care trebuie sa o faca, „cea mai buna solutie”...

Inca de la prima lectura a scenariului, producatorul Petru Dorobantu a intrevazut oportunitatea salutara de a promova, prin intermediul peliculei, o serie de atractii cultural-turistice ale Timisoarei. Astfel, povestea lui Marco surprinde imagini ale Catedralei, Pietei Victoria, Operei, cat si din, poate cea mai admirata piata baroca din sud-estul Europei, Piata Unirii, toate invaluite intr-o cromatica cu totul particulara..

Pe langa povestea tanarului psihiatru, calitatea imaginii filmului La Soluzione Migliore a fost unul din argumentele majore care au convins juriul Festivalului de Film de la Amsterdam de a-i acorda Premiul „Van Gogh” pentru excelenta in cinematografie.

Anul acesta "La Soluzione Migliore" va avea lansarea oficiala la Timisoara si in Italia, urmand ca in cursul toamnei sa poata fi vizionat in cinematografele romanesti.

Pentru informatii suplimentare puteti accesa site-ul oficial al filmului - http://lasoluzionemigliore.com.