Undeva, intr-un colt al memoriei, zace, ostracizata, amintirea unei fapte impardonabile. Myriam incearca sa-si restabileasca echilibrul — care „nu se naste cu niciun chip din premeditare“. Ca atunci cand, in salata de ciuperci, castraveti si limba-mielului, frunzele de caprifoi trebuie sa ramana intregi, pentru contrast. Altfel, intervine melancolia…

Pe o straduta din Paris, Myriam isi deschide un restaurant. Lumea ii vine incet in intampinare: un florar indragostit, studente la filozofie, copii de cartier, un cultivator cu o infinita stiinta a cresterii plantelor, toti eroi intr-o comedie umana luminoasa, misterioasa… Aventura „comerciala“ se transforma intr-o densa cautare de sine, ce inseamna intoarcere la mal dupa ce ai ajuns in mijlocul bulboanei. Un tablou culinar al regasirii de sine, caci restaurantul se numeste — cum altfel? — Chez moi.


Agnès Desarthe s-a nascut in 1966, la Paris, si a urmat cursurile Scolii Normale Superioare. A scris mai intai lucrari pentru copii si adolescenti, consacrarea venindu-i insa odata cu abordarea literaturii „pentru adulti“. In 1996 primeste Prix du Livre Inter pentru romanul Un secret sans importance, iar in 2006, Mangez-moi (Mananca-ma) devine marele succes al Editurii Seuil.

Opera sa mai cuprinde, printre altele, romanele Quelques minutes de bonheur absolu (1993), Cinq Photos de ma femme (1998), Les Bonnes Intentions (2001) si Le Principe de Frédelle (2003). Agnès Desarthe este, de asemenea, traducatoarea scriitoarelor Cynthia Ozick, Emma Richler si Aimée Bender, in limba franceza.

„Mananca-ma — un titlu care-i face pe gurmanzi sa le lase gura apa — este o carte savuroasa… un roman mai eficace decat orice antidepresiv din farmacopeea moderna.“

Editura: Curtea Veche