Prefata cartii "Centrul fiintei"

 


Dintre cartile scrise de el amintim aici doar: Zenul si noi; Hara. Centrul vital al omului; Practicarea Caii interioare. Cotidianul ca exercitiu; Maestrul interior. Maestrul, Discipolul, Calea; A medita. Pentru ce si cum?; Experienta transcendentei etc.


In Romania, volumul de fata este abia a doua ocazie de a lua contact cu spiritualitatea lui Durckheim. Prima ocazie a fost cartea de dialoguri cu preotul ortodox francez Alphonse Goettmann.


Cartea de fata, CENTRUL FIINTEI, este conceputa de Jacques Castermane, omul care i-a fost discipol lui Durckheim mai bine de 20 de ani (1967-1988), din care mai bine de zece ani a lucrat alaturi de el, din inregistrarile discutiilor lor purtate de-a lungul anilor. Totodata avem si relatarea primei lui intalniri cu Graf Durckheim, in 1967 la un colocviu, bulversarea traita, socul celui care afla dintr-o data sensul mult cautat. La fel ca pentru multi altii care l-au intalnit Durckheim, si in viata lui Castermane exista un inainte si un dupa aceasta intalnire. (Viorica Juncan)