4 / 5

Maya Plisetskaya, dansatoarea ireala

Spre deosebire de Nureyev, Maya Plisetskaya, una dintre cele mai mari dansatoare ale lumii, nu a reusit sa evadeze din inchisoarea rigorilor sovietice. Ea a performat alaturi de Teatrul moscovit Balsoi insa faima ei a ajuns pana departe, in lume.

Era Sovietica a insemnat pentru Maya incapacitatea de a calatori peste hotare. Mai mult decat atat, nu se putea bucura de o adevarata libertate artistica in acea perioada a rigorilor si traditionalismului din baletul rusesc, care uitase foarte repede invataturile Isadorei Duncan. Cu toate aceste limite, Plisetskaya a reusit sa se strecoare printr-o nisa ce i-a permis sa exploateze libertatea emotionala pe scena. Avea o expresivitate profunda si senzuala. Reusea sa se exprime pe ea insasi, cum nimeni nu o mai facuse pana atunci.

Chiar inainte de a deveni dansatoare faimaoasa, Plisetskaya a experimentat multa amaraciune cauzata de sistemul sovietic. Nascuta in anul 1925, balerina provenea dintr-o familie proeminenta de artisti evrei. Tatal ei a fost ucis iar mama sa a fost inchisa, in anul 1938, in una dintre inchisorile staliniste. Din acest motiv a fost adoptata de matusa ei, balerina.

Ca dansatoare a avut o longevitate extraordinara, aproape inumana (S-a retras la varsta de 65 de ani de pe scena Teatrului Balsoi). Ceea ce era fabulos la ea, era faptul ca ingemana toate calitatile unei dansatoare desavarsite. Maya era aproape ireala. Ea era idealul: avea suplete si expresivitate, forta si tehnica si talent actoricesc, toate in acelasi timp. A fost unica si a ramas unica.

Nimeni nu a reusit pana acum sa atinga spiritul Mayei, sa exprime acea fericire a miscarii si exaltare. Era o mare provocare sa o privesti pe aceasta balerina. Ea a reusit sa treaca pestre limbajul clasic al baletului, transformandu-l in arta.

Gigi Caciuleanu (coregraf francez de origine romana, directorul Baletului National din Chile) povestea intr-o dezbatere, despre momentul in care a vazut-o pe Maya dansand. Imaginea dansatoarei ne ramane in memori, prin ochii unui om care a cunoscut-o... “Orchestra repeta. Era mare agitatie in culise. La un moment dat, Maya a inceput sa danseze, exact asa cum era imbracata, in haine de iarna. Isi unduia mainile cu atat de multa gratie, simtind muzica. S-a facut liniste”.

Cele mai aclamate roluri ale Mayei Plisetskaya au fost Odette-Odilia din "Lacul Lebedelor" (1947) si Aurora din "Frumoasa Adormita". Din anul 1980, Plisetskaya locuieste mai mult in afara Rusiei, devenind si directoare a Baletului de la Roma si a Baletului National Spaniol din Madrid. Din anul 1994 a prezidat competitia internationala de balet ce ii poarta numele. Mai tarziu, Maya a calatorit si in SUA alaturandu-se miscarii pentru drepturile femeii.

La cea de-a 80-a aniversare a sa, prestigiosul cotidian american Financial Times a spus despre Maya cuvinte marete: "A fost si inca este, un star, un monstru sacru al baletului, ultima intruchipare a farmecului, o flacara intr-o lume a talentelor palide, o frumusete, intr-o lume a urateniei". Acum Maya Plisetskaya are 86 de ani si continua sa ne vrajeasca.

 

 

Foto main: Dino ahmad ali

 

 

 

ÃŽnapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri