2 / 5

Isadora Duncan – Sa dansezi inseamna sa traiesti

"Sa dansezi inseamna sa traiesti. Ceea ce imi doresc este o scoala a vietii”, spunea Isadora Duncan.

Isadora Duncan este considerata a fi creatoarea dansului modern. S-a nascut in anul 1877 la San Francisco si a trait in Europa de Vest si in Rusia, unde s-a bucurat de un mare succes in acea vreme. Isadora Duncan

Inspirata de cultura antica, Isadora se imbraca in rochii vaporoase si dansa in picioarele goale. Duncan este cea care a recuperat dansul intr-o forma de miscare plina de romantism si vitalitate. A respins baletul traditional cu regulile sale stricte de postura - “Sunt urate si impotriva naturii”, spunea ea.

In schimb, dansul Isadorei s-a prescimbat in improvizatie, emotie si admiratie pentru frumusetea corpului uman.

Dansul Isadorei era bazat pe un control al plexului si al torsului solar care genera miscari cursive, simple si unduitoare. Isadora Duncan a devenit atat de faimoasa in Epoca, incat a inspirat o multime de artisti care au creat desene, sculpturi, bijuterii, fotografii, acuarele si picturi, au scris poezii si romane dedicate ei.

Profesoara remarcabila, ea a fost fondatoarea a trei scoli de dans unde isi preda filosofia de dans. Prima scoala s-a afalat la Grunewald, in Germania unde a predat pentru elevele ei ce si-au luat numele de "Isadorables" si care performau mai apoi independent sau alaturi de ea. A doua scoala s-a aflat in apropierea Parisului, functionand pentru putina vreme, cu putin inaintea Primului Razboi Mondial. A treia scoala a Isadorei a functionat la Moscova chiar in timpurile inceputurilor Revolutiei Ruse.

Isadora era o femeie emancipata, depasindu-si cu mult timpurile. Ea a avut o viata extrem de tumultoasa. Primul ei iubit a fost scenograful Edward Gordon Graig cu care avut si o fetita, pe Dierdre. Tatal celui de-al doilea copil, Patrick, a fost milionarul Paris Singer, care pentru o perioada a finantat scoala de dans la care a visat mereu Isadora. Guvernul Rusiei a finantat de asemenea o scoala a Isadorei, aceasta fiind o mare admiratoare a Revolutiei Bolsevice.

Tot in Rusia, Isadora l-a cunoscut pe poetul Segei Esenin, care a devenit de asemenea sotul ei, chiar daca era cu 15 ani mai tanar. Casatoria lor s-a sfarsit tragic cand Esenin a parasit-o pe Isadora si apoi s-a sinucis. Dar nu era aceasta prima tragedie din viata dansatoarei. Cu mai multi ani in urma, cei doi copii ai sai s-au inecat dupa ce masina in care erau a cazut in Sena.

Isadora a avut parte de o moarte pe cat de dramatica i-a fost viata. Esarfa ei s-a prins la roata masinii sport decapotabile Bugatti, pe care o conducea. A murit strangulata si aproape decapitata, cu esarfa stransa in jurul gatului, in data de 14 septembrie 1927... Totusi astazi, influenta ei in lumea artelor si mai ales a dansului, ramane covarsitoare.

“Viata mea” este romanul auto-biografic al Isdorei Duncan. Este un roman care are puterea de a tulbura si de a te face sa te indragostesti de dans.

 

Foto: Wikimedia
 

ÃŽnapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri